Ulaganja

Huawei će graditi tvornicu u Francuskoj bez obzira na odluku o 5G-u

Najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme priopćio je prošlog tjedna da planira izgradnju tvornice u Francuskoj
Sci-Tech / Tehnologija | 05. 03. 2020. u 08:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski Huawei izgradit će tvornicu u Francuskoj, bez obzira na odluku francuske vlade o tome hoće li koristiti njegovu opremu u novoj 5G mreži, rekao je u srijedu izvršni direktor Huawei France Minggang Zhang.

Najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme priopćio je prošlog tjedna da planira izgradnju tvornice u Francuskoj kako bi se ublažila zabrinutost diljem svijeta zbog američkih optužbi da bi Kina mogla koristiti Huaweijevu opremu za špijuniranje.

Skupina sa sjedištem u Shenzhenu, koja poriče da njezina oprema predstavlja sigurnosni rizik, nalazi se u središtu sukoba SAD-a i Kine zbog 5G mobilne tehnologije nove generacije.

Europa je zato postala veliko bojno polje, a francuska agencija za kibernetičku sigurnost pregledava 5G opremu, uključujući i Huaweijevu, zbog uvođenja u svoju novu mrežu.

„Postrojenje će biti izgrađeno u Francuskoj, bez obzira na odluku francuske vlade, jer je to dio naše strategije” rekao je Zhang.

Huawei je prošlog tjedna poručio da će uložiti 200 milijuna eura u prvoj fazi gradnje postrojenja za proizvodnju baznih stanica, čija točna lokacija još nije objavljena.

Francuski ministar financija Burno Le Maire u srijedu je rekao da izgradnja Huaweijeve tvornice neće utjecati na vladin stav o tri glavna proizvođača 5G opreme.

Službeno je Huaweiju i njegovim europskim konkurentima Nokiji i Ericssonu dozvoljeno poslovanje u Francuskoj. No, izvori bliski francuskoj telekomunikacijskoj industriji kažu da se boje da će Huawei biti zabranjen čak i ako nema službene zabrane.

„Stajalište koje prevladava vezano za 5G je vrlo jasno. Nećemo diskriminirati nijednu kompaniju, ni kinesku, ni američku. Jednostavno pazimo na svoje sigurnosne i strateške interese”, rekao je Le Maire, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close