Kontrola zračnog prometa

Hrvatska bi nakon BiH mogla izvesti sofver za dronove u još dvije zemlje

Ove godine će aplikacija AMC Portal postati operativna u BiH, čime je ta država postala prvo inozemno tržište za taj web alat koji je u operativnoj uporabi u Hrvatskoj od 2017. godine.
Sci-Tech / Tehnologija | 15. 03. 2019. u 20:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska kontrola zračne plovidbe, pružatelj usluga u zračnom prometu, nada se izvozu svog softvera AMC Portal u jednu ili dvije države ove godine, nakon što će taj proizvod implementirati i Bosna i Hercegovina. 

"Vrlo smo optimistični. Tijekom 2019. godine očekujemo dogovore o izvozu u još jednu do dvije zemlje", kaže Ranko Vuica, član tima za razvoj AMC Portala. "Ovo je hrvatski proizvod kojim smo daleko ispred konkurencije", dodaje. 

Hrvatska kontrola zračne plovidbe, državna kompanija sa 750 zaposlenika i sjedištem u Velikoj Gorici, jedan je od izlagača na Svjetskom kongresu industrije upravljanja zračnim prometom u Madridu. Ovaj tjedan su tamošnjim štandovima na sjeveru grada prošle stotine osoba iz te industrije. 

Ove godine će aplikacija AMC Portal postati operativna u BiH, čime je ta država postala prvo inozemno tržište za taj web alat koji je u operativnoj uporabi u Hrvatskoj od 2017. godine. Ona je ove godine nadograđena mobilnom verzijom pod nazivom AMC Portal Mobile. 

Aplikacija za mobilne telefone namijenjena je korisnicima sustava bespilotnih zrakoplova (dronova, RPAS/UAS), čiji je broj znatno porastao proteklih godina. I dok je 2017. godine u Hrvatskoj bilo oko 400 zahtjeva za uporabu zračnog prostora od operatera sustava bespilotnih zrakoplova, prošlu godinu je taj broj narastao na preko 8000, javlja Hina. 

Primjena ovih sustava u naglom je i stalnom porastu jer su područja njihove primjene višestruka, od samih državnih službi poput nadzora državne granice, mora, poljoprivrednih kultura i infrastrukture. Dronove sve više koriste i mali civilni korisnici za svoje potrebe poput snimanja raznovrsnih događanja, kao što su svadbe ili nogometne utakmice, ili pak izrađivanje turističkih fotografija iz zraka. 

Glavni hrvatski konkurenti su kompanija Skyguide iz Švicarske, AirMap iz Sjedinjenih Američkih Država te Altitude Angels iz Ujedinjenog Kraljevstva. 

"Mi se u području integracije sustava bespilotnih zrakoplova u zračni promet i prostor nalazimo ispred svoje konkurencije jer je naš sustav jedini trenutno operativan i nudi potrebne dozvole za uporabu zračnog prostora od strane relevantnih službi, što se i pokazalo u razgovorima sa stručnjacima iz svijeta na ovom sajmu te njihovog interesa za nastavak suradnje s nama", kaže Vuica i ističe da je hrvatski proizvod AMC Portal trenutno najbolji na svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close