Apple iPhone X

Honže Konže, siđe kralju: 'Desetka' stigla u Mostar

Živimo u vremenu kada je mobitel više stvar imidža u društvu, a u Mostaru je uvijek prolazila 'rado viđen' fora.
Sci-Tech / Tehnologija | 04. 11. 2017. u 14:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon pompozne najave, američka tvrtka Apple konačno je u petak lansirala svoj novi telefon. U prodavnice širom svijeta stigao je dugoočekivani iPhone X.

No, novina je i to da je i redakcija portala Bljesak.info ugrabila jedna primjerak u Mostaru.

Ono što kod iPhonea X ipak jest potpuno novo i do sada neviđeno, njegova je cijena. Zbog čega bi netko dao 2700 KM za telefon ne znamo, osim ako nije zagriženi fan. Jednostavnima riječima, mobitel nije najtehnološkije razvijen na tržištu, osim ako pitate Appleove fanove.

Niti jedan drugi mobitel tih, pa i jačih mogućnosti, ne košta toliko, a altenativa je mnogo - Samsung Galaxy (Note) S8, OnePlus 5, Google Pixel XL...

Međutim, živimo u vremenu kada je mobitel više stvar imidža u društvu, a u Mostaru je uvijek prolazila 'rado viđen' fora.

Ekran dijagonale 5.8" je sada od ruba do ruba, s urezom na vrhu, kao što se i očekivalo. Ekran je proširene rezolucije (1125 x 2436 piksela) i odnosa stranica, pa se umjesto Retina i Retina HD naziva Super Retina.

Umjesto LCD panela, sada se koristi OLED ekran s mnogo boljim kontrastom, koji podržava i HDR10 standard, kao i True Tone funkcionalnost za balansiranje bijele boje s obzirom na okolinu.

Bljesak.info / 10 godina nakon prvog iPhonea, novi iPhone trebao bi utrti put razvoju mobitela u narednih 10 godina. Ime mu je iPhone X (ten, odnosno deset)

iPhone X ima dvije kamere sa stražnje strane. Obe kamere podržavaju i optičku stabilizaciju slike, kao i nešto jaču bljeskalicu. Dvostruka kamera s 12MP i otvorom blende od f1.8, dvostruka optička stabilizacija slike, četverostruka LED bljeskalica, Portrait način rada, snimanje 4K videa i posebne značajke vezane za AR – glavne su odlike stražnje kamere iPhonea X. Prednja kamera po novome također donosi Portrait način rada za selfije.

Novi telefon više nema Home dugme - otključava se jednostavnim pogledom na ekran, jer ima Face ID tehnologiju prepoznavanja lica.

Biometrijsko prepoznavanje lica navodno je mnogo preciznije od TouchID tehnologije skeniranja otisaka prsta, koji su imali dosadašnji modeli, uključujući i iPhone8.

Bljesak.info / 10 godina nakon prvog iPhonea, novi iPhone trebao bi utrti put razvoju mobitela u narednih 10 godina. Ime mu je iPhone X (ten, odnosno deset)

Kako i kod TouchID-a, nikakvi osobni podaci se ne šalju serveru, već se sve računa i autentificira na samom mobitelu. Zbog toga, iPhone X može vršiti 600 milijardi operacija u sekundi, putem posebnog dvojezgrenog procesora. Touch ID je prema Appleovim tvrdnjama imao sigurnost od 50.000:1, dok FaceID ima točnost od 1.000.000:1.

'Desetka' je otporana na prskanje, vodu i prašinu, a ujedno je i prvi iPhone koji ima ne jednu, već dvije baterije. Tako s tom autonomijomnudi oko 2 sata više rada nego kod iPhonea 7.

 Svemirsko siva i srebrna jedine su boje u kojima dolazi po cijeni od gotovo 1.000 dolara za model od 64 GB, odnosno 1.150 dolara za onaj od 256 GB.

Kopirati
Drag cursor here to close