HoloLens uređaji

Hoće li zbog pobune zaposlenika Microsoftu propasti 480 milijuna $ težak ugovor s Pentagonom?

Primjena HoloLensa unutar IVAS sustava dizajnirana je za ubijanje ljudi. Koristit će se na bojištima, a rat pretvara u simuliranu videoigru, čime se vojnici dodatno distanciraju od negativnih aspekata rata i stvarnosti krvoprolića.
Sci-Tech / Tehnologija | 25. 02. 2019. u 18:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad je prije tri mjeseca u javnost izašla informacija kako je Microsoft potpisao 480 milijuna dolara vrijedan ugovor s američkom vojskom, a koji je obuhvaćao 100 tisuća HoloLens uređaja, mnogi su to protumačili kao velik uspjeh Microsofta.

No ne i njegovi zaposlenici. Baš kao i u slučaju Googlea, koji je zbog pobune svojih zaposlenika, morao odustati od izrade umjetne inteligencije za Pentagon, tako će i Microsoft, čini se, morati odustati od VR-a za vojsku.

U otvorenom pismu koje je naslovljeno na predsjednika Microsofta Brada Smitha i CEO Satyu Nadella, naslovljenom "HoloLens za dobro, ne rat" zaposlenici Microsofta pobunili su se protiv korištenja proizvoda na kojem su radili, u vojne svrhe.

Primjena HoloLensa unutar IVAS sustava dizajnirana je za ubijanje ljudi. Koristit će se na bojištima, a rat pretvara u simuliranu videoigru, čime se vojnici dodatno distanciraju od negativnih aspekata rata i stvarnosti krvoprolića, stoji u pismu koje je objavljeno na Twitteru.

Uz navođenje niza razloga zašto se protive korištenju HoloLensa u vojne svrhe, zaposlenici od Microsofta traže da raskine ugovor, prestane s proizvodnjom vojne tehnologije i osnuje neovisan etički odbor koji će voditi računa da se takvi slučajevi ne ponavljaju, piše Zimo.co.

Inače, na natječaju na kojem je pobijedio Microsoftov HoloLense natjecalo se još 25 drugih tvrtki, a Microsoftova pobjeda tumačila se kao dokaz superiornosti HoloLens uređaja.

Iako je malo vjerojatno da će Microsoft raskinuti unosan ugovor s vojskom, činjenica da su se zaposlenici pobunili trebala bi biti dovoljan signal upravi Microsofta da ubuduće razmisli o javljanju na takve natječaje.

A tko zna, ako se Microsoftovi zaposlenici organiziraju kao i Googleovi, možda i uprava popusti i odustane od vojne tehnologije.

Kopirati
Drag cursor here to close