Što nas čeka?

Hoće li zbog nestašice čipova doći do poskupljenja pametnih telefona?

Iz Xiaomija su najavili kako postoji mogućnost povećanja cijena njihovih telefona - iako nije donesena konačna odluka, predsjednik kompanije rekao je kako ponekad moraju dio povećanja troškova prenijeti na korisnike.
Sci-Tech / Tehnologija | 26. 03. 2021. u 15:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više je faktora poput pandemije koronavirusa, sankcija protiv kineskih tehnoloških kompanija te krive procjene potražnje utjecalo na velike probleme s nedostatkom čipova na tržištu.

Taj se nedostatak najviše osjeća na tržištu automobila pa su neke kompanije morale privremeno prestati s proizvodnjom određenih modela u nekim tvornicama, no manjak čipova osjeća se i na drugim tržištima, uključujući i na tržište pametnih telefona.

Tako su nedavno iz Reutersa objavili kako jedan od najpoznatijih proizvođača mobilnih čipova, Qualcomm, ima problema s isporukama dogovorenih narudžbi velikim proizvođačima pametnih telefona.

Među njima je i kineski Xiaomi, koji je u posljednjem kvartalu prošle godine zauzeo treće mjesto na tržištu pametnih telefona iza Applea i Samsunga.

Jedna od potencijalnih posljedica nedostatka čipova mogla bi biti i - poskupljenje cijena njihovih telefona. O toj mogućnost tijekom objave poslovnih rezultata za posljednji kvartal govorio je predsjednik kompanije Wang Xiang, javlja Zimo.

Naglasio je kako će nastaviti s “optimiziranjem troškova hardverskih uređaja” te da će sve napraviti kako bi korisnicima ponudili najbolju moguću cijenu, no ponekad moraju “prenijeti dio povećanja troškova na korisnike”. S obzirom na to da vlada globalna nestašica čipova, raste cijena proizvodnje pametnih telefona, komentirali su na stranici Android Authoritiy. Ako se kriza nastavi i dalje, a cijene proizvodnje nastave rasti, pitanje je hoće li se to odraziti i na cijene ne samo Xiaomijevih telefona, već i telefona drugih mobilnih kompanija.

 

Kopirati
Drag cursor here to close