Vraćanje starog trenda

Hoće li u budućnosti pametni telefoni ponovno imati izmjenjive baterije?

Nakon standardiziranih punjača, EU bi mogla pritisnuti mobilne kompanije i po pitanju zamjenjivih baterija.
Sci-Tech / Tehnologija | 27. 02. 2020. u 10:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Europski parlament nedavno izglasao rezoluciju kojom traži uvođenje jedinstvenog punjača za mobilne i ostale male elektroničke uređaje, sada rade na novom prijedlogu koji bi trebao riješiti veliki problem vlasnika smartphonea.

Riječ je o baterijama i njihovoj zamjeni te danas na većini uređaja korisnici ne mogu sami (jednostavno) zamijeniti bateriju, već cijeli telefon moraju nositi na servis.

Takva situacija dovela je do toga da se dio korisnika kada im nakon 2-3 godine baterija počne slabije raditi, umjesto kupovine nove baterije, odluči na kupovinu novog telefona. Kupovina novog uređaja odgovora proizvođačima mobilnih uređaja, no nije dobra za okoliš jer se (nepotrebno) stvari novi elektronički otpad.

Rezolucija o standardizaciji punjača u EU donesena je iz istog razloga jer, s obzirom na to da se ne koriste isti punjači, s novim uređajima svaki se put dobiju i novi punjači, čime se gomilaju punjači i stvara novi otpad.

Ono o čemu sada razmišljaju u Europskoj komisiji, a što bi mogli predložiti već sljedećeg mjeseca, neće se svidjeti mobilnim kompanijama – žele ih natjerati na proizvodnju telefona na kojima će korisnici moći sami jednostavno mijenjati baterije, javlja Zimo.

Takva je situacija sa starijim mobitelima i nekim prvim generacijama pametnih telefona bila uobičajena. Kada bi baterija oslabila, korisnici bi kupili novu bateriju i riješili problem.

Također, često su se, umjesto današnjih vanjskih punjača, nosile rezervne baterije pa kad se jedna isprazni, lako se zamijeni s novom koja je puna 100 posto.

Trenutačno još nema informacija o načinima na koji bi EU mogla prisiliti mobilne proizvođače na korištenje zamjenjivih baterija te će, u slučaju donošenja takve rezolucije, to sigurno biti proces koji će trajati neko vrijeme te bi u tom slučaju za nekoliko godina ponovno sami mogli mijenjati baterije, bez potrebe da telefone nosimo u servise i čekamo satima za novu bateriju.

Kopirati
Drag cursor here to close