Punjenje tijekom noći

Hoće li se pametni telefon pokvariti ako ga punimo preko noći?  

Ima li razlike je li pametni telefon uključen ili isključen kad se puni? Zapravo, ovo može biti jako bitno ako svoj telefon punite preko noći.
Sci-Tech / Tehnologija | 09. 05. 2021. u 08:40 Piše: M.C./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Punjenje baterije pametnog telefona preko noći je praktično. Ujutro je baterija puna i možete mobitel slobodno koristiti cijelog dana bez straha da bi vam se baterija mogla brzo isprazniti. Međutim, stručnjaci su izrazili strah da bi dugo vrijeme punjenja moglo oštetiti bateriju pametnog telefona.

Punjenje preko noći

"Ako korisnik mobitela preko noći napuni bateriju visokokvalitetnim kablom za punjenje, to sa sigurnosnog stajališta nije problem. Međutim, moramo paziti na vijekom trajanja baterije. Čim se baterija potpuno napuni, postupak punjenja se prekida", rekao je stručnjak za baterije Kerstin Sann-Ferro za Techbook.

Čim uređaj dosegne oznaku od 100 posto, potrebno je isključiti uređaj iz napajanja.

"Međutim, ako stanje napunjenosti padne ispod određene vrijednosti, baterija se ponovno puni. Punjenje u visoko napunjenim stanjima opterećuje materijale i time dugoročno utječe na kapacitet, ali i na vijek trajanja baterije", kaže Sann-Ferro. Punjenje noću na ovakav način ne skraćuje samo vijek trajanja baterije, nego i mobitela.

 Ilustracija

No, ima li razlike je li pametni telefon uključen ili isključen kad se puni? Zapravo, ovo može biti jako bitno ako svoj telefon punite preko noći.

"Ako je mobitel isključen tijekom punjenja, "potrošačke funkcije" nisu aktivne, tako da do pada razine napunjenosti ne dolazi brzo i stoga je potrebno manje ili nikakvo punjenje preko noći", kaže Sann -Fero.

Zaštitni mehanizam za punjenje noću

Proizvođači su svjesni da stalno punjenje do 100 posto preko noći ima trajni utjecaj na bateriju pametnog telefona. Apple je bio prvi proizvođač koji je integrirao zaštitu za punjenje u iOS. Uz optimizirano punjenje, iPhone puni bateriju samo do 80 posto kapaciteta noću kako bi zaštitio bateriju. iPhone prije nego što ustanete napuni bateriju na 100 posto. Opcija je već tvornički uključena.

Neki proizvođači pametnih telefona također su unaprijed integrirali optimizirano punjenje preko noći u Android sučelja. Ova funkcija još uvijek nedostaje na starijim i jeftinijim uređajima sa zastarjelim verzijama Androida.

 Punjenje mobitela / Bljesak.info

Napunite bateriju pravilno

Općenito je preporučljivo pametni telefon uključiti na punjenje prije nego što se baterija isprazni do kraja.

"Pametni telefon trebate staviti na punjenje kad je razina baterije minimalno na 30 posto, bilo u malim srednjim ciklusima ili u dužem ciklusu punjenja, a zatim ponovno zaustaviti postupak punjenja kada je razina napunjenosti 90 posto. To omogućuje produžavanje performansi baterije tijekom njezinog vijeka trajanja ”, kaže Sann-Ferro.

Ilustracija

Litij-ionska baterija koja se koristi u današnjim pametnim telefonima je osjetljivija na previsoke ili preniske temperature. Idealno se pune na sobnoj temperaturi. Temperature iznad 40 stupnjeva i niske temperature ispod -10 stupnjeva mogu imati negativan utjecaj na punjenje baterije.

"Na primjer, ne biste trebali puniti mobitel na temperaturi ispod 0 stupnjeva. Većina se mobitela se na ovoj temperaturi isključi i obično uopće ne dopuštaju punjenje ", kaže stručnjak.

Punjenje u krevetu

A sljedeće se odnosi ne samo na punjenje noću: "Ako baterija neprestano crpi energiju iz utičnice, to može oštetiti bateriju. Većina vlasnika pametnih telefona može biti sigurna. Sustavi za upravljanje baterijama u novijim uređajima sami prepoznaju ozbiljne pogreške pri punjenju", kaže Dr. Kerstin Sann-Ferro.

Svoj pametni telefon možete puniti preko noći, ali to ne biste trebali raditi u krevetu. Toplina iz uređaja može oštetiti sam uređaj, pa čak i uzrokovati požar.

Kopirati
Drag cursor here to close