Vlastita valuta

Hoće li Facebook zbog Libre ponovno biti pod povećalom regulatora diljem svijeta?

Čim je Facebook najavio lansiranje svoje kriptovalute Libra javili su se regulatori iz Europe i SAD-a koji nisu baš sigurni da je to dobra ideja.
Sci-Tech / Tehnologija | 20. 06. 2019. u 11:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tek što je službeno najavljeno lansiranje Facebookove kriptovalute Libra, već su se pojavile prve naznake problema za najpopularniju društvenu mrežu na svijetu.

Regulatori iz Francuske, Njemačke i Italije izrazili su svoju zabrinutost Librom i načinom na koji je zamišljena, a upozorili su i kako bi se lako mogla iskoristiti za financiranje ilegalnih aktivnosti.

Njemački europarlamentarac Markus Ferber upozorio je kako bi Libra mogla pretvoriti Facebook u "banku u sjeni" i pozvao regulatore da dobro prouče što bi točno Libra trebala i mogla biti.

Da bi Facebook izdavanjem vlastite kriptovalute mogao navući bijes regulatora diljem svijeta, svjesna je i Sheryl Sandberg.

Govoreći u Cannesu, Sandberg je istaknula kako su se već sastali s pojedinim predstavnicima regulatora kako bi im objasnili što to planiraju napraviti u budućnosti, javlja Zimo.co.

Također je istaknula kako je najava izdavanja Libre i pokretanja platforme Calibra zapravo bila samo iznošenje planova i svojevrstan poziv drugim tvrtkama da im se pridruže u tom projektu.

No nisu samo europski regulatori zabrinuti zbog Facebookovog izleta u svijet kriptovaluta.

I američki Senat bi volio čuti više o tim planovima. Zato je odbor za bankarstvo već sazvao sjednicu koja će se održati 16. srpnja, a na kojoj bi se trebali fokusirati upravo na Facebookove planove i eventualne posljedice na privatnost korisnika.

Senatori su već javno izrazili svoju sumnjičavost prema Facebookovoj sposobnosti da zaštiti privatne financijske podatke svojih korisnika. Pogotovo u svjetlu ranijih propusta.

Sandberg je pokušala umiriti cijelu situaciju istaknuvši kako Libra neće biti spremna za korištenje prije 2020. godine.

Najavili smo ju rano. Znamo da je ovo veoma jako regulirano područje. Moramo razgovarati s ljudima, sastati se s njima i to upraavo radimo, a tek nakon toga ćemo lansirati Libru, istaknula je Sandberg.

Kopirati
Drag cursor here to close