Zaključali računala

Hakeri odgodili početak školske godine

Hakeri su pronašli nove mete napade – škole, a upravo zbog ransomware napada s kojim su zaključali računala jedne škole u New Yorku odgođen je početak nastave za jedan dan.
Sci-Tech / Tehnologija | 06. 09. 2019. u 07:51 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Ove srijede trebala je započeti školska godina i u jednoj školi u Orange Countyju u New Yorku, no samo večer prije iz škole roditeljima su poslali mailove s obavijesti da će početak nastave odgoditi za jedan dan, a razlog je prilično nevjerojatan.

Naime, kao razlog odgode navodi se "kibernetičko-sigurnosna prijetnja", odnosno ransomware napad – iako nema previše detalja o samom napadu, kako je riječ o ransomwareu, čini se da su hakeri zaključali pristup podacima na računalima škole.

Iz škole su se ispričali roditeljima te su naglasili kako im je sigurnost učenika uvijek na prvom mjestu te da će im dan odgode omogućiti da se, s obzirom na to koji su ih problemi snašli, bolje pripreme za početak nastave.

Čini se da ni u školi još nisu sigurni kolika je šteta počinjena s napadom te ne znaju koliko će im vremena trebati da vrate stvari u prvobitno stanje, no najavili su da će početak godine odgoditi samo za jedan dan, javlja Zimo.

Prema sigurnosnom protokolu škole, svi se podaci svakodnevno backupiraju tako da zbog tog ransomware napada vjerojatno neće izgubiti podatke važne za početak škole.

Inače, ovo je od početka ljeta već četvrti napad hakera na škole i njihove računalne sustave – ranije su napadnute dvije škole u Long Islandu te je jedna škola platila 88 tisuća dolara otkupnine za svoje podatke, a nepoznat iznos otkupnine platila je i škola u Connecticutu koju su hakeri također nedavno napali.

Kopirati
Drag cursor here to close