Oštećenje sluha

Hakeri mogu zvučnike pretvoriti u "akustično oružje"

Stručnjak za sigurnost upozorio je na propuste čijim bi iskorištavanjem hakeri mogli putem pametnih zvučnika ili zvučnika računala, slušalica i slično, reproducirati zaglušujuće zvukove koji bi ljudima mogli oštetiti sluh.
Sci-Tech / Tehnologija | 13. 08. 2019. u 11:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojni su načini na koje nam hakeri mogu otežati živote i stvoriti nam velike probleme – od špijuniranja, krađe podataka i identiteta, ucjena itd., no sigurnosni stručnjaci nedavno su otkrili još jedan neuobičajen način kojim bi nam hakeri mogli čak oštetiti sluh.

Do ovih je zaključaka, koje je iznio na konferenciji Black Hat održanoj u Las Vegasu, došao stručnjak za sigurnost Mat Wixey. Njega su oduvijek zanimali maliciozni programi koji mogu napraviti "skok između digitalnog i fizičkog svijeta" te je pronašao način kojim bi hakeri mogli pretvoriti naše gadgete i zvučnike u " kibernetičko akustično oružje".

On je testirao brojna prijenosna računala, pametne telefone, slušalice, zvučnike i druge gadgete te je saznao da bi hakeri, iskorištavajući propuste i instalirajući poseban malware, na njima mogli reproducirati zaglušujuće i dezorijentirajuće zvukove putem kojih bi mogli zlostavljati ljude i kompanije, ali i fizički naštetiti ljudima.

U nekim slučajevima potreban je pristup samim uređajima, no na nekim gadgetima moguće je malware instalirati putem interneta i upravljati kontrolama bez fizičkog pristupa. Ono što može posebno zabrinuti, napominje Wixey, jest što je iznenađujuće lako napraviti malware s kojim se može preuzeti kontrola nad zvučnicima i reproducirati nečujne frekvencije visokog intenziteta ili pojačati zvuk na maksimum, javlja Zimo.co.

U nekim su slučajevima zvukovi koje gadgeti reproduciraju iritirajući i mogu samo smetati ljudima, no u slučaju dužeg izlaganja takvim zvukovima moglo bi čak doći do oštećenja sluha. Osim što zvukovi mogu naštetiti ljudima, u jednom slučaju Wixey je čak uspio pokvariti zvučnik čije su se komponente zbog vrućine počele otapati, pa je brzo prestao raditi.

Na konferenciji je napomenuo kako u testovima nisu sudjelovali ljudi tako da nitko nije ozlijeđen, a i prije nego što je javnosti objavio ove informacije, kontaktirao je s proizvođačima uređaja u kojima je pronašao propuste i pomogao im u razvoju obrambenih mehanizama za takav tip napada. Namjerno nije objavio imena proizvođača i vrste uređaja na kojima je pronašao propuste, a naravno, neće objaviti ni "akustični malware" koji je razvio tijekom istraživanja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close