Dug državi 12 milijuna KM

Gubitak BHRT-a u godini uvođenja pretplate 7,8 milijuna KM

Evidentirani dug prema poreznoj upravi na dan 31. siječanj 2018. godine iznosi nešto više od 12 milijuna konvertibilnih maraka.
Sci-Tech / Tehnologija | 21. 05. 2018. u 17:48
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) je u 2017. godini poslovala negativno s gubitkom od 7,8 milijuna konvertibilnih maraka.

Sudeći prema posljednjem izvještaju za prošlu godinu, BHRT je zabilježio prihode od prodaje u visini od 35,8 milijuna konvertibilnih maraka, dok su poslovni rashodi 33,8 milijuna konvertibilnih maraka.

Uzimajući u obzir dodatne rashode koji prelaze 9 milijuna KM, dolazi se do gubitka od blizu 7,8 milijuna KM.

Evidentirani dug prema poreznoj upravi na dan 31. siječanj 2018. godine iznosi nešto više od 12 milijuna konvertibilnih maraka.

Sama operativna dobit je gotovo dva miliona konvertibilnih maraka i predstavlja rast od 5,5 posto u odnosu na 2016. kada je bio minus dva milijuna KM.

Razlika u odnosu na 2016. godinu je pozitivnih 13 posto, jer je ukupni gubitak (neto dobitak) tada iznosio minus 9 milijuna konvertibilnih maraka.

Prihodi su u poređenju sa 2016. godinom, kada su iznosili 32,4 milijuna KM, narasli za 9 posto, dok su rashodi koji su te godine iznosili 34,5 milijuna KM pali za blizu 2 posto. Trošak na plaću po radniku BHRT-a je blizu 21.300 KM godišnje.

BHRT je prošle godine dobio novi/stari izvor primanja uvođenjem RTV pristojbe u kolovozu. Naime, predstavnici JP Elektroprivreda BiH i Javnih servisa (BHRT i RTV Federacije BiH) potpisali su prošle godine poslovni Ugovor o naplati RTV takse putem računa za električnu energiju. Ne treba podsjećati da je potez izazvao gnjev javnosti, javlja Klix.ba.

Također, Institucija ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH smatra da je način naplaćivanja pretplate nezakonit.

"Način reguliranja naplate RTV pristojbe uz račun za električnu energiju nije u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača u BiH, kao ni drugom potrošačkom legislativom, što ima za posljedicu kršenje osnovnih potrošačkih prava zajamčenih zakonom", navodi Institucija ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close