Podmornička flota

Grade flotu podmornica: Francuska dobila posao ''težak'' nevjerojatnih 35 milijardi eura

Sci-Tech / Tehnologija | 26. 04. 2016. u 10:52 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posao izgradnje 12 modernih podmornica za vojsku Australije dobila je, na međunarodnom natječaju, francuska tvrtka DCNS. Jutarnji list prenosi kako vrijednost ugovora iznosi nevjerojatnih 34,5 milijardi eura, oko 50 milijardi australskih dolara.

Francuska bi trebala izraditi 12 podmornica koje bi trebale zamijeniti sadašnje podmornice klase Collins na dizel-električni pogon.

Tvrtka DCNS je ponudila projekt podmornice klasičnog pogona ali veličine nešto manje od francuskih nuklearnih podmornica.

Podmornice će biti izrađene u brodogradilištu Osborne u Adelaide, i to će značiti otvaranje oko 2800 novih radnih mjesta, rekli su australski dužnosnici.

Francuzi su posao dobili ispred njemačkog i japanskog konkurenta. Australci su smatrali da njemačka podmornica ima nedovoljan radijus djelovanja, a japanski model je imao specifičan problem - japanski mornari su u pravilu niži i manji od Australaca pa su prostorije za posadu bile nedovoljno prilagođene dugotrajnom boravku.

Tokio je zatražio objašnjenje ovakvog ishoda natječaja, a njemačka tvrtka Thyssenkrupp Marine Systems je rekla da poštuje odluku australske vlade, prenosi Jutarnji list.

Australija je navodno zahtijevala da novi model podmornice ima veći radijus djelovanja i bolje uvjete smještaja za dugotrajne misije od sadašnje klase Collins.

Kopirati
Drag cursor here to close