Hoće li tražiti kolektivni ugovor?

Googleovi radnici osnovali svoj prvi sindikat

Prvi sindikat unutar Googleove grupacije naziva se Alphabet Workers Union i za sada okuplja dvjestotinjak zaposlenika koji žele svojim kolegama osigurati bolje radno okruženje
Sci-Tech / Tehnologija | 05. 01. 2021. u 16:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nešto više od dvije stotine Googleovih zaposlenika ovoga je tjedna osnovalo prvi sindikat unutar te kompanije, Alphabet Workers Union (AWU).

Cilj im je pokušati dobiti nešto bolju pregovaračku poziciju u odnosu na upravu kompanije, a potom se boriti za prava kao što su bolji radni uvjeti za honorarne zaposlenike, kvalitetnije odgovore kompanije na prigovore za spolno zlostavljanje na radnom mjestu, te ukidanje kontroverznih Googleovih ugovora za izradu proizvoda i usluga koji se koriste u vojne svrhe.

Krajnji cilj osnivača AWU-a je, kažu, vratiti Google njegovom izvornom sloganu "Ne budi zao", jer smatraju da se kompanija posljednjih godina značajno udaljila od ispunjavanja tog mota.

Novoosnovani sindikat ima podršku najvećeg američkog sindikata radnika u telekomunikacijama i medijima, koji ima oko 700.000 članova.

AWU za sada broji tek dvjestotinjak članova, no otvoren je za sve zaposlenike Alphabetovih podružnica i one iz njihovih ugovornih podizvođača, kojih je preko 120.000, javlja Bug.

Osnivanje povijesnog prvog sindikata unutar Googleove grupacije nastavak je borbe za radnička prava koja je do sada ostvarivana putem javnih protesta i sporadičnih štrajkova.

Osnivači kažu kako su do sada organizatori prosvjeda protiv vodstva kompanije kasnije bili zastrašivani, pa čak i otpuštani bez opravdanog razloga, dok je Google čak uposlio i vanjsku kompaniju da pokuša spriječiti organiziranje radnika u sindikat.

Jedina taktika koja im je stoga preostala bilo je osnivanje prvog sindikata koji će im omogućiti ostvarivanje kolektivnih prava i zahtijevati značajne promjene u korporativnoj kulturi.

Osim što je riječ o prvom sindikatu unutar Alphabeta, osnivanje AWU-a je i jedan od prvih većih pokušaja udruživanja radnika u američkom tehnološkom sektoru uopće.

Kopirati
Drag cursor here to close