Podaci su bogatstvo

Google vam se sada želi uvući u spavaću sobu

Podaci su bogatstvo – svjestan je toga Google koji radi na patentima kojima bi vam se uvukao i u spavaću sobu.
Sci-Tech / Tehnologija | 19. 11. 2018. u 18:22 Zimo.co

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako se oblačite, koje motive imate u stanu, koliko košta to što imate u svom domu – sve su to informacije koje Googleu zlata vrijede. Jer vam na taj način može ponuditi da si kupite ne samo ono što volite, nego i ono što si možete priuštiti.

Google radi na patentu proizvoda s pametnim kamerama kojima bi mogli skenirati i analizirati kako vam izgleda unutrašnjost doma, a potom vam ponuditi proizvode na temelju svojih zaključaka, piše The Atlantic.

Primjerice, ako primijeti da u ormaru imate majicu s otisnutim likom glumca Willa Smitha i usporedi to s vašim pretragama na Googleu, mogao bi vas na glas obavijestiti: ''Čini se da vam se sviđa Will Smith. Njegov novi film uskoro će se prikazivati u obližnjem kinu''.

Osim toga, mogao bi procijeniti vaš modni ukus i prema tome preporučiti novu sličnu odjeću u skladu s vašim platnim mogućnostima. Također, analiza glasa otkrila bi Googleu ne samo kojeg ste spola nego i koliko ste stari.

Ako vam se ovo čini invazivnim, ne zanemarite da takvo što već postoji – online. Sve što pregledavate na internetu, a logirani ste, primjerice u Facebook ili gmail, ti računi bilježe i nude vam oglase usklađeno s vašom povijesti surfanja.

Još jedan novi Googleov patent predlaže pametne kućanske sustave koji bi pomogli u održavanu kućanstva koristeći senzore i kamere u ograničavanju ponašanja kod djece. Roditelji bi mogli programirati uređaj koji bi slušao koriste li djeca neprimjeren izbor riječi ili prijaviti što su djeca radila kada roditelja nije bilo kod kuće – jesu li primjerice otvarali ormar s alkoholnim pićima.

Nadzor uređajima mogao bi koristiti primjerice zdravstvenim osiguravateljskim kućama, jer bi im pametni uređaji u kući javljali kakve su prehrambene navike osiguranika i koliko su one štetne ili korisne za zdravlje, pa bi i cijena osiguranja korisnicima tome bila prilagođena.

Ovi patenti još nisu proizvodi, ali dobar su pokazatelj u kojem smjeru se razvijaju izumi i kako bi oni mogli utjecati na naše živote.

Kopirati
Drag cursor here to close