Dobra stvar

Google unaprijedio mape da realističnije prikazuju omjere na Zemlji

Korištenjem WebGL-a Google Maps sada prilikom širenja pogleda na kartu svijeta, umjesto Mercatorove projekcije, prikazuje realističniji globus.
Sci-Tech / Tehnologija | 04. 08. 2018. u 17:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako se u 21. stoljeću, kada je znanje cijelog čovječanstva bilo kome dostupno na samo nekoliko klikova, javljaju oni koji tvrde kako je Zemlja ravna – vjerujte nam, nije.

Ravna je možda na dvodimenzionalnim kartama koje globus prikazuju nekom od kartografskih projekcija, a donedavno je na taj način bila "ravna" i na servisu Google Maps, javlja Bug.hr.

Na ovom se popularnom web kartografskom odredištu mogli do sada Zemlju promatrati kroz Mercatorovu projekciju, koja značajno iskrivljuje oblike i površine na polovima, a njezina je prednost što ne mijenja kutove i oblike kopna i mora koje prikazuje (konformna projekcija).

No, sada je Google Maps dobio nadogradnju kojom je ovaj način prikaza zamijenjen realstičnim trodimenzionalnim prikazom zemaljske kugle na višim razinama zuma – pa stoga kada odzumirate primjerice s Grenlanda neće vam se činiti da je jednake veličine kao u stvarnosti površinom 14 puta veća Afrika, kako je to bilo do sada.

Za realističniji prikaz Zemlje na ovom je web servisu zaslužan WebGL (Web Graphics Library) API. Novo sučelje s okruglom Zemljom dostupno je u desktop inačici Google Mapsa u svim modernim preglednicima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close