Pozitivno odgovoreno na 43%

Google primio 2,4 milijuna zahtjeva za pravo na zaborav

U novom Googleovom izvješću o transparentnosti spominje se program "prava na zaborav" koji je od svog začetka 2014. godine pa do danas zaprimio 2,4 milijuna zahtjeva korisnika.
Sci-Tech / Tehnologija | 01. 03. 2018. u 08:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Google je objavio novo izvješće o transparentnosti prema kojem je od začetka programa "prava na zaborav" 2014. godine pa do danas primljeno ukupno 2,4 milijuna zahtjeva korisnika, od čega je pozitivno odgovoreno na njih 43%.

Program "prava na zaborav" omogućuje korisnicima da od Googlea zatraže da iz rezultata pretraživanja izbace internetske stranice koje možda odaju neke njihove privatne informacije.

Jedan od primjera može biti neka osoba koja je pogrešno optužena za neki zločini i poslije u potpunosti oslobođena, a na Internetu još postoje stranice koje daju naslutiti da je protiv te osobe vođen postupak ili čak daju naslutiti da je osoba sigurno kriva za počinjeni zločin, javlja Bug.hr.

Na takve štetne informacije pretražujući Internet može naići i potencijalni budući poslodavac, što dakle može utjecati na odluku o zaposlenju dotične osobe.

Izvješće također navodi i podatak kako je 89% svih podnesenih zahtjeva došlo od strane individualnih osoba, 40% zahtjeva odnosilo se na maloljetne osobe, 21% na tvrtke te 21% na političare.

U izvješću se upozorava i na sve rašireniji trend da osobe predaju zahtjev "za zaborav" u ime neke druge osobe, skupine osobe ili tvrtki.

Kopirati
Drag cursor here to close