Po prvi put s brojem

Google otkrio službeni naziv Androida Q - Android 10

Google je promijenio način imenovanja novih Androida – po prvi put nakon deset godina nova inačica u svom nazivu neće uz brojčanu oznaku sadržavati i naziv deserta.
Sci-Tech / Tehnologija | 23. 08. 2019. u 07:46 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR  / Ilustracija

Google je zadnjih deset godina imao običaj u nazive novih inačica Android OS-a uz brojčanu oznaku dodavati i imena raznih deserta.

Pri tom se vodilo računa da svaka iduća inačica Androida slijedi američku abecedu što prema Googleovim saznanjima i nije bio dobar izbor jer je kod pojedinih korisnika unosio zabunu, javlja Bug.hr.

Naime, Google navodi kako se u pojedinim jezicima slova L i R ne razlikuju pri izgovoru zbog čega dijelu korisnika nije bilo jasno radi li se o novoj ili staroj inačici Androida.

Primjerice, zabune su bile oko Androida Lollipop za kojeg na pojedinim tržištima nije bilo posve jasno stiže li on prije ili nakon Androida KitKat.

Imenovanje po desertima je posebno bilo otežavajuće na tržištima gdje se primjerice pite (Android Pie) ne smatraju desertima, ili gdje Marshmallow nije znatnije zastupljen kao slatkiš.

Google navodi i kako je dosadašnji način imenovanja Androida bio zbunjujući za nove korisnike koji su tek po prvi put odlučili nabaviti telefon s Androidom, jer ni oni nisu odmah na prvu mogli biti sigurni stiže li njihov novi uređaj s najnovijom inačicom Androida. Podsjetimo, dosadašnji nazivi Androida bili su:

Astroid (1.0)
Petit (1.1)
Cupcake (1.5)
Donut (1.6)
Eclair (2.0-2.1)
Froyo (2.2-2.2.3)
Gingerbread (2.3-2.3.7)
Honeycomb (3.0-3.2.6)
Ice Cream Sandwich (4.0-4.0.4)
Jelly Bean (4.1 -4.3.1)
KitKat (4.4-4.4.4)
Lollipop (5.0-5.1.1)
Marshmallow (6.0-6.0.1)
Nougat (7.0-7.1.2)
Oreo (8.0-8.1)
Pie (9.0)

Kako bi zabunama stao na kraj Google je odlučio preuzeti način imenovanja kakav Apple za svoj iOS koristi od prvog dana – naziv OS-a uz dodatak brojčane oznake. Tako je dosadašnji Android Q službeno postao Android 10, a nakon njega stići će Android 11, Android 12…

Google je odlučio osvježiti i izgled brenda također. Font kojim je ispisan naziv „android“ je drugačiji, boja fonta je iz zelene promijenjena u crnu kako bi naziv bio čitljiviji osobama s oštećenim vidom, a i maskota Androida – robot je postao manji, izbačen je donji dio tijela, odnosno sve od vrata na niže. Google je za Android 10 najavio i novu paletu boja koja sadrži i boje - Android Green (#3ddc84), Blue (#4285f4), Navy (#073042), Orange (#f86734), Chartreuse (#eff7cf) i još nespecificiranu nebesko plavu.

Kopirati
Drag cursor here to close