Smart city

Google, napredne tehnologije i pametni grad

Kako će izgledati pametni gradovi budućnosti i kakve će se sve tehnologije koristiti u njima pokazat će nam projekt Sidewalk Labsa u Torontu.
Sci-Tech / Tehnologija | 17. 11. 2019. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sidewalk Labs, kompanija koja je dio Alphabeta, krovne tvrtke koja uključuje i Google, planira u jednom dijelu Toronta implementirati smart city rješenja i u potpunosti ga opremiti naprednim tehnologijama koje će olakšati život ljudima koji će živjeti u njemu. Konačan dogovor oko samog projekta još nije postignut jer, kako je u pitanju Google, jasno je da postoji bojazan oko privatnosti i prikupljanja podataka tako da će proći još neko vrijeme prije nego ekipa iz Googleom krene na posao.

Sidewalk Toronto, kako je nazvan taj zajednički projekt grada i Sidewalk Labsa, želi postati "globalno čvorište urbanih inovacija" u kojem će se pokušati riješiti brojni izazovi modernog načina života u gradovima. Googleova kompanija jučer je objavila više detalja o tehnologijama koje namjerava koristiti u "pametnom" dijelu Toronta, pri čemu su napomenuli da većina tih tehnologija već primjenjuje u nekim dijelovima svijeta, iako ne u obujmu na koji to misli Sidewalk Labs napraviti, javlja Reuters.

S obzirom na to da pametni gradovi trebaju biti premreženi senzorima koji prikupljaju brojne podatke i analiziraju ih, Sidewalk Labs namjerava napraviti registar uređaja koji prikupljaju podatke. U tom registru, koji bi svima trebao biti dostupan, nalazit će se podaci i lokacije o svim senzorima i nadzornim kamerama tako da će korisnici znati gdje se nalaze uređaji koji će ih moći pratiti i o njima prikupljati podatke.

Pametan odvoz smeća

Zanimljiva rješenja namjeravaju primijeniti sa semaforima i pješačkim prijelazima i prijelazima za bicikle. Tako namjeravaju instalirati semafore koji će se moći prilagoditi osobama koje prelaze cestu (mladom trkaču i starijoj osobi na štakama treba različito vrijeme za prelazak pješačkog prijelaza) i time ubrzati promet. Također, semafori će biti koordinirani tako da biciklisti uopće ne moraju stajati na crvenom svjetlu, već bi se trebali prilagoditi njihovoj vožnji. Rješenja s prometnom signalizacijom koja se prilagođava biciklistima te koja može prepoznati razliku osoba koje različitom brzinom prelaze cestu već postoje u Amsterdamu i samom Torontu, prenosi Zimo.co.

Još jedno zanimljivo rješenje jest mogućnost jednostavnije prijave za cjenovno pristupačniji najam stanova, kakvih bi trebali biti oko 40 posto u pametnom dijelu Toronta, pri čemu za prijavu neće biti potrebna nikakva potvrda o prihodima.

Dio s pametnim odvozom smeća odlično je zamišljen, no tek moramo vidjeti kakva će biti implementacija i kako su to u Googleovoj kompaniji zamislili u praksi. Naime, pametne kante za otpad, jednom kada se napune do vrha, same bi trebale otići do centralnog dijela za odlaganje otpada, nakon čega bi se same vratile na svoje mjesto.

Od ostalih smart city rješenja koje bi trebao imati novi dio Toronta, Sidewalk Labs namjerava implementirati i detektore zvuka i buke u stambenim objektima (dosad su se takvi senzori najčešće koristili u industrijskim postrojenjima, ne u stanovima i uredima) te, naravno, sustav integriranog transporta. Gradovi poput Helsinkija, Birminghama i Antwerpena već imaju slična rješenja mobilnosti kao servisa koje omogućuje jednu pretplatu za različite vrste prijevoza – od javnog prijevoza, preko sustava za dijeljenje bicikala i automobila itd.

Kopirati
Drag cursor here to close