Waymo

Google naručio 62.000 novih autonomnih automobila

Waymo je dogovorio veliko povećanje flote autonomnih vozila te su naručili čak 62.000 novih Chrysler Pacifica plug-in hibrida.
Sci-Tech / Tehnologija | 03. 06. 2018. u 10:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Waymo, podružnica Alphabeta, krovne kompanije čiji je dio i Google već godinama testira autonomne automobila u SAD-u, a tijekom ove godine pokrenut će prvi taksi servis za prijevoz osoba u automobilima bez vozača.

Kako bi se pripremili za početak rada ovog servisa, Waymo je proširio svoje partnerstvo s kompanijom Fiat Chryser Automobiles (FCA) prema kojem će Waymo povećati svoju flotu robotskih taksija za čak 62.000 vozila.

Ova vozila koja će proizvesti FCA bit će opremljena autonomnom tehnologijom koju Waymo već dugo razvija i koja se do sada pokazala iznimno pouzdanom jer niti nakon milijuna odvoženih kilometara nije zabilježen niti jedan ozbiljan incident, piše Zimo.co.

Osim partnerstva vezanog uz povećanja flote, posebno je važno napomenuti kako su ove kompanije počele s razgovorima o načinima na koje se ova vozila mogu plasirati na tržište.

Iako je riječ tek o početnim razgovorima i trebat će još godine dok se takva vozila ne pojave u slobodnoj prodaji, a bit će potrebno donijeti i nove zakone s kojima će se ovo tržište regulirati (najveći problem je, naravno, odgovornost, tj. tko će biti kriv za prometne nesreće koje izazovu ovakva vozila) i sam početak ovakvih razgovora pokazuje kako je dan u kojem ćemo moći kupiti robotski automobil sve bliže.

Financijski detalji ovog ugovora nisu poznati (nagađa se kako bi cifra mogla iznositi oko milijardu dolara), a automobil koji Waymo naručuje je plug-in hibrid Chrysler Pacifica. Riječ je o automobilu koji može prevoziti osam osoba te je idealan za vozni park Googleovog taksi servisa – Waymo već koristi 600 ovakvih vozila, a uskoro će ta brojka premašiti 62.000 piše Zimo.co.

Osim suradnje s FCA, Waymo je ranije potpisao partnerstvo i s Jaguar Land Roverom o kupovini oko 20 tisuća modela Jaguar I-Pacea, električnog SUV-a, a već dvije godine pregovaraju i s Hondom oko autonomnih vozila za prijevoz tereta.

Kopirati
Drag cursor here to close