Mediji

Google ima odgovor

Cilj je predloženog zakona ojačati poziciju medija u pregovorima s digitalnim divovima o podjeli prihoda. Prijedlog predviđa arbitražu u slučaju da platforme i mediji ne postignu dogovor, a odluka arbitara bila bi obvezujuća.
Sci-Tech / Tehnologija | 27. 01. 2021. u 13:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Google će idućih tjedana u Australiji oživjeti projekt vlastitog informativnog portala i već je naručio priloge, izjavili su urednici nekoliko manjih medija, ocrtavajući pokušaje digitalnog diva da minira najavljeni zakon o plaćanju medijskog sadržaja, piše Hina.

News Showcase trebao bi biti pokrenut već u veljači i najnoviji je Googleov taktički potez u žestokoj kampanji protiv planiranog zakona kojim australska vlada želi natjerati tehnološkog diva da plaća korištenje medijskih sadržaja.

Urednik informativnog portala The Conversation Misha Ketchell izjavio je u srijedu da ga je Google kontaktirao „kako bi nastavili raspravu o što skorijem pokretanju proizvoda News Showcase, potencijalno u veljači. Radimo s njima na tome“.

Google je najavio pokretanje portala u Australiji prošlog lipnja, potpisavši ugovore o isporuci sadržaja sa sedam malih lokalnih medija, uključujući The Conversation. Projekt su odgodili nakon što je regulator za zaštitu tržišnog natjecanja najavio zakon o plaćanju sadržaja.

Cilj je predloženog zakona ojačati poziciju medija u pregovorima s digitalnim divovima o podjeli prihoda. Prijedlog predviđa arbitražu u slučaju da platforme i mediji ne postignu dogovor, a odluka arbitara bila bi obvezujuća.

Glasnogovornik Googleova australskog ogranka odbio je u srijedu komentirati informaciju o pokretanju informativnog portala. Dva australska lista potvrdila su da su priremili detalje sadržaja za informativni portal, bez rasprave o razgovorima s digitalnim divom.

Izvršna direktorica Google Australia Mel Silva prošlog je tjedna na parlamentarnom saslušanju rekla da će tvrtka povući tražilicu iz Australije bude li zakon usvojen.

Google je protiv plaćanja objave poveznica na članke, a ne protiv plaćanja objave vijesti, napisala je Silva na blogu.

„Trenutno niti jedna internetska stranica ni tražilica ne plaćaju za upućivanje ljudi poveznicama na druge stranice", napisala je Silva u objavi bez datuma. "Ovaj bi zakon to promijenio i prisilio bi Google da prvi puta u našoj povijesti plaćamo poveznice", napisala je.

Australska vlada najavila je zakon u prosincu prošle godine, nakon istrage koja je pokazala preveliku tržišnu moć tehnoloških divova u medijskom sektoru.

Takva situacija predstavlja potencijanu prijetnju za demokraciju, zaključila je vlada.

Istraga je, među ostalim, pokazala da od svakih 100 američkih dolara potrošnje na mrežno oglašavanje 53 dolara ide Googleu, 28 dolara Facebooku i 19 dolara drugim medijskim tvrtkama.

Kopirati
Drag cursor here to close