Vizija

Fondacija Tehnološki park Posušje otvorila vrata za javnost

''Imali smo jasnu viziju koju sada provodimo u djelo'', kazao je prilikom obraćanja načelnik Branko Bago.
Sci-Tech / Tehnologija | 16. 10. 2020. u 20:07 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama Tehnološkog parka Posušje održan je ''Dan otvorenih vrata'', a povod ovog događaja prvenstveno je prekjučer raspisani Javni poziv za obuku za CNC programera/operatera.

Spomenuti Javni poziv raspisan je s ciljem pružanja novih znanja i radnih vještina potrebnih za obavljanje poslova operatera/programera na CNC strojevima za obradu metala i plastike, stručnog osposobljavanja radi pronalaska radnog mjesta ili samozapošljavanja nezaposlenih osoba te osiguravanja kvalificirane radne snage domaćim poduzećima, a zainteresirani kandidati danas su imali priliku dobiti odgovore na sve upite te vidjeti što je to Fondacija i čime se bavi.

Ukratko, Fondacija je neprofitna organizacija čiji su osnivači Općina Posušje i JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke-HERAG, a osnovana je, između ostaloga, s ciljem podrške tehnološkom razvoju gospodarstva u Županiji Zapadnohercegovačkoj, podrške što široj primjeni CNC tehnologija u poduzećima, uvođenja u praksu gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke svih novih informatičkih i komunikacijskih tehnologija, podrška razvoju svih oblika tehničke kulture, podrška školovanja učenika….

Podsjetimo, Fondacija je opremljena prekograničnim projektom Compete Plamet ukupne vrijednosti 1.603.369,21 eura, nositelj kojega je HERAG, a partneri Općina Posušje i Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, a njime su, među ostalim aktivnostima, posuškom Tehnološkom parku pribavljena tri moderna CNC stroja. Osim ovih strojeva, Općina Posušje pribavila je još jedan, i to putem UNDP-evog projekta „D4D“. Spomenute strojeve koriste posuški srednjoškolci koji se školuju za CNC operatera, a ovim Javnim pozivom Tehnološki park proširuje ponudu i kapacitete.

Fondacija je u međuvremenu opremljena računalnom opremom te je sada spremna za prelazak na višu razinu, za početak kroz ove obuke, a u planu je uvođenje novih vrsta obuka, prvenstveno u razvijanju IT vještina kojih kronično nedostaje na tržištu rada.

''Imali smo jasnu viziju koju sada provodimo u djelo'', kazao je prilikom današnjeg obraćanja načelnik Branko Bago koji je istaknuo važnost djelovanja Fondacije u praktičnom osposobljavanju posuških srednjoškolaca, a sada i svih ostalih zainteresiranih za prekvalifikaciju i profesionalno usavršavanje.

Foto: PR / Fondacija tehnološki park Posušje 

''No ovo je samo još jedan iskorak, mi već radimo na proširivanju ponude Tehnološkog parka'', zaključio je Načelnik.

G. Radoslav Luburić, ravnatelj HERAG-a ukratko je opisao projektne aktivnosti Compete Plameta, zajedno sa svim dobrobitima koje je projekt donio Posušju, Županiji, ali i partnerima iz RH.

G. Stipe Bešlić, voditelj Fondacije predstavio je dosadašnji rad Fondacije te plan nadolazećih obuka. U Fondaciji je danas boravio i g. Mario Knezović, ravnatelj Srednje strukovne škole u Posušju s kojime Fondacija već duže vrijeme njeguje dobru suradnju kroz stručnu praksu koju posuški srednjoškolci obaljljaju u Tehnološkom parku, a koji je ujedno i član Upravnog odbora Fondacije.

Osobita zanimljivost današnjeg dana bio je g. Mario Ljubičić, inovator iz Imotskoga koji je u posuški Tehnološki park doveo svoj pametni električni bicikl. Mario je jedan od najpoznatijih mladih inovatora i dobitnik brojnih priznanja, a za njegov patent vlada izuzetno zanimanje mnogih uglednih tvrtki i institucija diljem Europe. „Osobito smo ponosni jer se Mario prilikom izrade dijelova ovog bicikla služio upravo našim Tehnološkim parkom, a nadamo se kako će on i u budućnosti biti od pomoći Mariju, ali i svima drugima koji imaju dobre i inovativne ideje“ ističu iz posuškog Tehnološkog parka, priopćeno je iz Ureda načelnika Posušja. 

Kopirati
Drag cursor here to close