Preglednik

Firefox protiv skočnih prozora sa zahtjevima za odobrenje notifikacija

Mozilla će u siječnju predstaviti inačicu svojeg internetskog preglednika Firefox 72 koja će nastojati svesti pojavljivanje prozora za odobravanje notifikacija na najmanju moguću mjeru.
Sci-Tech / Tehnologija | 06. 11. 2019. u 20:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mozilla će u siječnju predstaviti Firefox 72 inačicu svojeg internetskog preglednika. Firefox 72 donosi novi manje invazivan sustav upita što se tiče prikazivanja notifikacija na stranicama koje korisnik posjećuje.

Postojeći sustav bit će zamijenjen novim procesom odobravanja odnosno odbijanja prikaza notifikacija koji će biti smješten u maloj ikoni smještenoj u adresnoj traci.

Krajem listopada Mozilla je u opticaj pustila inačicu Firefox 70 s opcijom "nikad ne dopusti" koja je zamijenila raniju opciju "ne sada", javlja Bug.

Kao i nova opcija koja će biti uvedena u siječnju i ove opcije zamišljene su kao rješenje pojavljivanja upita o dopuštenjima vezanima za notifikacije (njihovo svođenje na najmanju moguću mjeru).

Kao motiv za promjene koje donosi Firefox 72 vjerojatno je i vlastito istraživanje Mozille u kojem je utvrđeno kako u 99% slučajeva korisnici ne prihvaćaju skočne prozore s upitima o notifikacijama, a u 48% slučajeva aktivno negiraju.

Također, pokazalo se da korisnici koji su jednom odbili mogućnost prikazivanja notifikacija rijetko mijenjaju svoje mišljenje.

Kopirati
Drag cursor here to close