Preuzeli CTRL-labs

Facebook ulaže više od pola milijarde dolara u tehnologiju za ''čitanje misli''

Akvizicijom kompanije CTRL-labs Facebook će dobiti pristup tehnologiji koja bi trebala omogućiti upravljanje računalima i drugim uređajima putem misaonih naredbi.
Sci-Tech / Tehnologija | 25. 09. 2019. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Facebook je objavio da su preuzeli platformu koja stvara računalna korisnička sučelja kontrolirana izravno ljudskim neuronima, CTRL-labs. Iako financijski detalji ove akvizicije nisu objavljeni, Bloomberg je objavio informaciju dobivenu iz pouzdanih izvora koja govori da je Zuckerbergova kompanija platila između pola i jedne milijarde američkih dolara za ovaj četiri godine star startup.

CTRL-labs se, slično kao Neuralnik, bavi "čitanjem misli", odnosno tumačenjem signala koje mozak šalje u dijelove ljudskog tijela putem neurona, ne bi li se ti signali mogli upotrijebiti kao inputi za kontrolu elektroničkih uređaja. U CTRL-labsu imaju viziju izraditi narukvicu koja bi mogla tumačiti neuronske signale i pretvarati ih u naredbe računalu, što bi, smatraju, računala stavilo u poziciju prirodnog produžetka ljudskog tijela, piše Bug.hr.

Potpredsjednik Facebookovog odjela za AR i VR Andrew Bosworth u svojoj je objavi ukratko pojasnio o kakvoj se ovdje tehnologiji radi. Prema njegovim riječima razvoj ovih tehnologija dovest će do intuitivnijih načina interakcije s računalima tako što će ona moći izravno pretvarati električne signale iz ljudske mreže neurona u digitalne naredbe. Krajnji je cilj ovakvo korisničko sučelje, koje izravno povezuje mozak i računala (brain-computer interface), uklopiti u iskustva virtualne i proširene stvarnosti, te iz korijena promijeniti način na koji ljudi upravljaju računalima.

Narukvica koju u CTRL-labsu razvijaju još uvijek je duboko u fazi prototipa, no u Facebooku se nadaju da će uz njihovu pomoć u komercijalnu primjenu stići nešto ranije nego je to sada u planu, piše Bug.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close