Skandal sa osobnim podacima

Facebook prikuplja podatke o pozivima i porukama s Android mobitela

Skandal oko curenja privatnih podataka poprimio je novu razinu kada je otkriveno koje sve podatke Facebook o korisnicima ima i može prikupiti.
Sci-Tech / Tehnologija | 26. 03. 2018. u 14:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već danima ne stišava se bura oko skandala koji se vrti oko Facebooka i njegove nedovoljne zaštite privatnih podataka korisnika. Velik broj ovako prikupljenih podataka, o preko 50 milijuna korisnika, dospio je u ruke kompaniji Cambridge Analytica, a oni to iskoristili za manipuliranje glasačima. Sada, pak, doznajemo kako Facebook ima pristup čak i onim podacima za koje nitko nije mislio da bi ih mogli imati.

Kada se koristimo Facebookom više-manje nam je jasno da oni mogu o nama doznati mnogo toga kroz klikove, navike surfanja, ali i kroz informacije koje sami tamo postavimo. Međutim, malo tko je očekivao da će ih interesirati i podaci o tome s kime telefoniramo ili kome šaljemo SMS poruke. A upravo to je ono što je pronađeno u Facebookovim arhivama.

Developer Dylan McKay je, uslijed skandala s Cambridge Analyticom, otišao na Facebook i odande preuzeo vlastitu arhivu, sve podatke koje društvena mreža o njemu čuva – i nemalo se iznenadio, javlja Bug.hr.

Pronašao je tamo, uz vlastite objave, podatke o prijateljima i oglašivačkim preferencijama, podatke sa svojeg Android mobitela koji su uključivali povijest poziva i poruka. Radi se o tzv. metapodacima, koji pokazuju vrijeme i trajanje odlaznih i dolaznih poziva, te brojeve s kojima su pozivi uspostavljeni (ili kojima su slane poruke). Ovu su činjenicu potvrdili i drugi korisnici koji su slične podatke našli u vlastitim arhivama.

Facebook je na ove navode reagirao putem bloga, u kojem su naveli da je istina kako neke podatke o kontaktima s telefona prikupljaju – ali samo prilikom instalacije aplikacije Messenger ili Facebook Lite na Android telefone, i samo ako to korisnik dozvoli. Podaci se, kažu, ne ažuriraju s vremenom, niti ih društvena mreža ikome prodaje.

S druge strane, Facebookovo objašnjenje ne prihvaćaju korisnici poput McKaya, koji kažu da su im podaci prikupljani kroz duže razdoblje, i da o tome nisu bili obaviješteni kod reinstaliranja spornih Facebookovih aplikacija.

Kopirati
Drag cursor here to close