I nisu ništa poduzeli

Facebook objavio e-mailove koji pokazuju da su još 2015. znali koliko je Cambridge Analytica opasna

Šef Facebooka, Mark Zuckerberg za sad se nije oglasio o objavljenim porukama.
Sci-Tech / Tehnologija | 24. 08. 2019. u 13:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Facebook je objavio interne elektroničke poruke kojima je otkrio koliko su zapravo njegovi zaposlenici znali o aferi Cambridge Analytica i to čak dvije godine prije no što je afera dospjela u javnost.

Poruke otkrivaju prepisku između zaposlenika o potencijalnoj istrazi zbog prikupljanja podataka još u rujnu 2015. godine, nakon što im je na to ukazao neimenovani pojedinac koji nije zaposlen u Facebooku.

U jednoj od poruka, u kojoj je ime tog pojedinca obrisano, upozorava kako je Cambridge Analyitica "najveća i najagresivnija na konzervativnoj strani" u industriji u kojoj se podaci s društvenih mreža povezuju s glasačima.

U ostalim porukama zaposlenici raspravljaju o potencijalnoj istrazi i smatra li se takvo prikupljanje podataka kršenjem Facebookovih pravila, javlja Zimo.co.

Poruke ujedno i pokazuju kako Facebook nije bio svjestan koliko je Cambridge Analytica opasna sve do prosinca 2015. godine kad je alat za prikupljanje podataka koji je osmislio Aleksandr Kogan, prodan CA-u.

Iz Facebooka poručuju kako su objavili poruke u dogovoru s glavnim tužiteljem, ali i kako one pokazuju da je prošlogodišnje svjedočenje Marka Zuckerberga pred američkim Kongresom bilo istinito i točno.

Facebook nije bio svjestan da je Kogan prodao podatke Cambridge Analytici do prosinca 2015. godine, potvrdio je Facebookov potpredsjednik Paul Grewal.

Iako poruke potvrđuju ono što je Zuckerberg rekao pred kongresnicima, zabrinjava činjenica da su zaposlenici Facebooka odmah prepoznali potencijalu opasnost u Cambridge Analytici, ali nitko u tvrtki nije reagirao sve do ožujka 2018. kad je afera eksplodirala u javnosti.

I Grewal priznaje kako su počinjeni veliki propusti.

Cambridge Analytica je bila čisti propust za nas... Naučili smo mnoge lekcije koje će nam pomoći da u budućnosti budmo jača kompanija, stoji u blogu koji potpisuje Grewal i na kojem su objavljene sporne poruke.

Šef Facebooka, Mark Zuckerberg za sad se nije oglasio o objavljenim porukama.

 

Kopirati
Drag cursor here to close