Preporuka

Facebook i Instagram navode iOS korisnike da omoguće praćenje podataka

Facebook je već duže vrijeme protivnik novih Appleovih pravila za praćenje, no trenutno im ništa drugo ne preostaje nego 'igrati po pravilima'.
Sci-Tech / Tehnologija | 04. 05. 2021. u 15:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apple je prošloga tjedna izbacio iOS 14,5, inačicu koja, osim podrške za AirTag i nekoliko funkcionalnih nadogradnji, donosi i promjene u pravilima privatnosti koja se Facebooku i Instagramu ne sviđaju. Naime, nova promjena zahtjeva od aplikacija da korisnicima transparentnije pokazuju kada se njihovi podaci koriste za praćenje i oglašavanje te je na njima da to dozvole ili ne.

Facebook je tako, u svrhu borbe protiv novih pravila, dodao obavijest unutar svoje iOS aplikacije koja korisnicima poručuje da informacije koje on prikuplja iz ostalih aplikacija i web stranica, zapravo pomažu Facebooku da ostane besplatan. Sličnu su poruku dobili i korisnici Instagram aplikacije za iOS.

Na Facebookovom se blogu navodi da je ova obavijest edukativnog karaktera te tvrde da će uskoro korisnicima pružiti više detalja o tome kako tvrtka koristi podatke za personalizirane oglase.

''Pristajanje na praćenje ne dovodi do toga da Facebook prikuplja nove vrste podataka. To samo znači da možemo i dalje pružati ljudima bolja iskustva'', objašnjava Dan Levy, potpredsjednik za oglase i poslovne proizvode Facebooka, piše Bug.

No, iako korisnici trebaju odobriti praćenje, developeri i dalje mogu upotrebljavati podatke za ciljano oglašavanje, bez obzira omogući ih korisnik ili ne, ali te se informacije ne mogu dijeliti s drugim tvrtkama radi praćenja oglasa. Ako developeri pokušaju zaobići nova pravila ili pak zamijene identifikator za oglašivače (IDFA) s nekom drugom identifikacijskom informacijom, poput adrese e-pošte, smatrat će se da ta aplikacija izravno krši zahtjev za prijavu (opt-in requirement).

Budući da su nova pravila privatnosti trebala stupiti na snagu kod izlaska iOS-a 14, Facebook je još od prošle godine njihov veliki kritičar.

Naime, tvrtka je tako platila svoju reklamu u tiskanim novinama The Wall Street Journal, New York Times i The Washington Post, koja objašnjava na koji će način nova pravila promijeniti Internet kakav poznajemo.

Kopirati
Drag cursor here to close