Piratizirani sadržaj

Facebook blokirao dijeljenje linkova s The Pirate Baya

U pokušaju da spriječi raspačavanje piratiziranog sadržaja Facebook je zabranio postavljanje linkova s najpopularnije torrent tražilice na svoju društvenu mrežu.
Sci-Tech / Tehnologija | 01. 10. 2019. u 14:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR  / Pirate Bay

Na Facebooku više nije moguće podijeliti link koji bi vodio na The Pirate Bay ili neki od torrenta unutar njegove tražilice.

Ovu je promjenu u politici Facebooka primijetio Torrent Freak, a potvrdili smo je i sami. The Pirate Bay nije jedini izvor piratskog sadržaja koji je blokiran na Facebooku, ali je svakako najpoznatiji.

Priča o dijeljenju linkova s The Pirate Baya na Facebooku traje već cijelo desetljeće, otkako Facebook pokušava nagovoriti vodstvo TPB-a da sa svojih stranica uklone "Share" tipku.

Očekivano, ovi to nisu učinili, pa je Facebook u konačnici bio primoran blokirati svaki oblik dijeljenja njihovih linkova na društvenoj mreži. S vremenom je ova blokada bila ukinuta, da bi sada ponovno bila aktivirana.

Da bi mjera zabrane bila učinkovitija, linkove s ove i drugih stranica nije više moguće dijeliti niti putem Facebook Messengera.

Iz Facebooka ovaj potez pravdaju svojim pravilnikom koji brani dijeljenje svakog sadržaja povezanog s piratstvom ili koji nosi moguće kršenje autorskih prava. Riječ "moguće" ovdje je ključna jer torrenti sami po sebi nisu ilegalni i mogu se koristiti za dijeljenje bilo kakvih datoteka – međutim, Facebook je odlučio ne filtrirati linkove po sadržaju već po izvoru, pa su blokirali dijeljenje apsolutno svih linkova koji dolaze s "piratskih" domena.

Kopirati
Drag cursor here to close