'Manipulacija'

Facebok i Twitter suspendirali sporne naloge

"Twitter" je suspendirao 284 naloga koji su bili povezani sa Iranom, prenio je BBC.
Sci-Tech / Tehnologija | 22. 08. 2018. u 08:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Facebok" i "Twitter" priopćili su da su suspendirali ili uklonili naloge povezane sa Iranom i Rusijom zbog "neautentičnog" ili "manipulativnog" ponašanja. Za više od 650 stranica i grupa na "Facebooku" rečeno je da su "obmanjujuće", piopćio je osnivač ove društvene mreže Mark Zuckerberg. 

"Twitter" je suspendirao 284 naloga koji su bili povezani sa Iranom, prenio je BBC.

Akcija je uslijedila dan nakon što je "Microsoft" objavio da je spriječio ruske cyber-napade na američke konzervativne grupe. 

"Facebook" je objavio da je istraga trajala mjesecima i da su otkriveni višestruki nalozi sa "neautentičnim ponašanjem" povezanim sa kampanjama porijeklom iz Irana i Rusije. 

"Zabranjujemo ovakvo ponašanje zato što želimo da ljudi budu u mogućnosti da vjeruju vezama koje prave", priopćila je kompanija. 

Društvena mreža je dodala da istraga još traje i da su meta kampanje bili korisnici različitih servisa na Bliskom istoku, u Latinskoj Americi, Britaniji i SAD. 

Društvene mreže stupile su u akciju na osnovu dojave od sigurnosne kompanije "Faira", koja je otkrila brojne naloge koji promoviraju iransku propagandu. 

"Facebok" je potom, kako se navodi, utvrdio vezu tih naloga, uključujući 76 stranica na "Instagramu", sa iranskim državnim medijima. 

Neke od tih kampanja datiraju iz 2011. godine i odnose se na politiku na Bliskom istoku, sa sadržajima na arapskom i farsi jeziku. Ti nalozi dijelili su i sadržaje o politici u Britaniji i SAD na engleskom, priopćio je "Facebok". 

Ostali nalozi, koje su vlasti SAD ranije dovele u vezu sa ruskim vojnim obavještajnim službama, takođe su uklonjeni. 

"Facebok" je priopćio da je podijelio svoja saznanja sa vlastima SAD i Britanije, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close