Razvoj kamere

Evolucija kamere Samsung Galaxy S serije

Kako je izgledao povijesni razvoj kamera na Galaxy S seriji
Sci-Tech / Tehnologija | 28. 01. 2021. u 11:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bilo da se radi o fotografiji zalaska sunca, ukusne hrane ili druženja s prijateljima, kvalitetna kamera je apsolutno nezaobilazni dio suvremenih pametnih telefona. Samim tim, ne iznenađuje podatak istraživanja kompanije Samsung da velika većina korisnika rangira kameru i njene karakteristike u tri najbitnija faktora prilikom kupovine novog telefona.

Od lansiranja prve kamere na mobilnom telefonu, pod nazivom SCH-V200, 2000. godine, Samsung je ostao lider industrije, neumorno pomjerajući granice mogućnosti kamera na mobilnim telefonima. Inovativne kamere Galaxy S serije su rezultat dugogodišnjih istraživanja i iskustva u pružanju korisnicima najsuvremenijih rješenja.

Pogledajmo kako je izgledao povijesni razvoj kamera na Galaxy S seriji, od njenog nastanka, sve do najnovije Galaxy S21 serije.

Galaxy S – Panorama snimak

Prvi Galaxy S uređaj je imao VGA frontalnu kameru, namijenjenu za video pozive, kao i zadnju kameru od 5mp, s mogućnošću snimanja HD videa, auto fokusa, ali i tada inovativni Panorama režim rada, za snimanje scena širih od prikazanog sadržaja na ekranu.

Galaxy S2 – Flash LED

Unaprijeđena prednja kamera od 2mp, kao i zadnja od 8mp, nisu bile sve inovacije Galaxy S2 kamere. Flash LED lampa je bila ključno unapređenje, koje je omogućilo korisnicima da prave noćne snimke na kvalitetniji način.

Foto: Samsung 

Galaxy S3 – Burst shot

Treća generacija S serije je na polju kamere donijela čuvenu Burst shot opciju, koja je snimala do 20 fotografija u roku od 3,3 sekunde, hvatajući i najsitnije detalje pokreta u snimljenim scenama.

Galaxy S4 – Dual shot

Galaxy S4 je bio prvi uređaj s kamerom jačine iznad 10 megapiksela, sa svojim zadnjim objektivom od 13mp. Tu je bio i specifični Dual shot režim, koji je omogućavao simultano snimanje s prednjom i zadnjom kamerom, uz dobivanje fotografije u kojoj se nalaze i korisnik i sadržaj koji je snimao ispred sebe.

Galaxy S5 – HDR snimak obogaćenih boja

Prva ISOCELL kamera od 16mp na pametnom telefonu je bila glavni adut Galaxy S5 serije, a posebno osvježenje je bila mogućnost unaprijeđenog HDR snimanja koje obogaćuje boje, čineći ih življim, čak i u uvjetima slabijeg osvjetljenja.

Galaxy S6 – Spremna kamera za 0,7 sekundi

Samsung je prepoznao potrebu korisnika da im kamera bude dostupna kada žele brzo da reagiraju na neki prizor koji žele da zabilježe i sačuvaju kao uspomenu, pa je Galaxy S6 serija donijela opciju aktiviranja kamere za samo 0,7 sekundi dvostrukim dodirom Home tastera.

Galaxy S7 – Dual Pixel sensor

Prvi put je na kameri pametnih telefona uveden dual pixel senzor za snimanje kristalno jasnih fotografija, čak i u mraku, s Galaxy S7 serijom, čija je kamera dobila tadašnjih rekordnih 88 poena na DxOMark ocjenjivanju kvaliteta.

Galaxy S8 - Algoritam za procesuiranje snimka

Da bi fotografija ispala savršeno, potrebno je da osvjetljenje bude optimalno, a kretanje kamere minimalno. Upravo ove okolnosti je pružala kamera Galaxy S8 serije, s njenim prvi put viđenim, naprednim algoritmom za procesuiranje snimaka.

Galaxy S9 – Dual Aperture kamera

Da bi osigurala da snimci ispadnu vrhunski kvalitetni u različitim okruženjima, Galaxy S9 serija je predstavila Dual Aperture kameru, koja se automatski prilagođava osvjetljenju, slično kao ljudsko oko, šireći leću u mraku, a sužavajući ga na jakom svjetlu.

Foto: Samsung

Galaxy S10 – Super Steady

U vrijeme kada se pojavila Galaxy S10 serija 2019. godine korisnici su snimali više sadržaja nego ikada prije, a snimanje dinamičnih scena na putovanjima, druženjima i raznim avanturama zahtijeva kameru koja može da pruži vrhunsku kvalitetu, u dinamičnom okruženju. Zato je S10 serija donijela Super Steady opciju koja stabilizira i otklanja sve vrste potresa i nestabilnosti prilikom snimanja.

Galaxy S20 – Space Zoom

Kamere na Galaxy S20 Ultra od 108mp i one od 64mp na Galaxy S20 i S20+ su korisnicima pružile mogućnost kreiranja fotografija i videa profesionalnog ranga, s opcijama na bazi umjetne inteligencije, kao što je Space Zoom, za najveće ikada uvećavanje snimanog sadržaja.

Galaxy S21 – Kamera koju pokreće umjetna inteligencija

Kamera Galaxy S21 Ultra je prva Samsung kamera na bazi umjetna inteligencije s pet leća: prednja od 40mp, zadnja ultra široka od 12mp, glavna zadnja od 108mp, i dvije zadnje telephoto kamere od 10mp. Galaxy S21 i S21+ dolaze s četiri kamere, dok sva tri modela karakterizira sustav kamera koji pokreće vumjetna inteligencija, ne prepuštajući ništa slučaju, tako da snimci korisnika budu u profesionalnom rangu, bez obzira na okruženje i scenu koju snimaju.

Kopirati
Drag cursor here to close