Prvo državno natjecanje u robotici

Evo tko su pobjednici državnog natjecanja iz robotike SPARKreators

Ovakvi edukacijski robotići su savršeni za razvijanje mozga, kreativnosti i poboljšanja tehničkih znanja i vještina kod djece, pri čemu sreće i radosti na njihovim licima sigurno ne nedostaje, čemu smo svjedočili na današnjem natjecanju
Sci-Tech / Tehnologija | 24. 05. 2019. u 17:19 Bljesak.info
Kopirati

Prvo državno natjecanje u robotici ikad u BiH održano je danas u Mostaru pod nazivom SPARKreators! U sportskoj dvorani na Bijelom Brijegu skupilo se preko 120 natjecatelja i još duplo toliko posjetitelja. O čemu je točno riječ?

SPARKreators je projekt preko kojeg SPARK school donira mBot robotiće osnovnim školama u cijeloj BiH. Već je donirano preko 900 robotića od 2016. godine. Igrajući se s ovim robotićima i koristeći ih u nastavi, djeca u osnovnoj školi lakše savladavaju zadatke iz matematike, informatike, fizike, kemije, te stječu znanja iz tehnologije i inženjerstva.

Na taj se način pripremaju za tzv. STEM zanimanja - zanimanja budućnosti.

U sklopu projekta organizirano je i državno natjecanje, održano u petak 24.5. u Mostaru. U natjecanju je sudjelovalo preko 120 učenika iz 62 osnovne škole. Natjecali su se u dvije skupine - mlađu i stariju, a svi su imali isti zadatak - da što preciznije prođu zadanu stazu koristeći svoje mBot robotiće, i to u što kraćem vremenskom roku.

Ovo su pobjednici i njihove nagrade koje su poklonili SPARK school i SYNC:

Tekst članka se nastavlja ispod banera

MLAĐA SKUPINA (od 1. do 5. razreda)
1. mjesto i UBTECH JIMU TankBot Kit osvojio je Benjamin Idrizović, JU Osnovna škola “Suljo
Čilić” Jablanica
2. mjesto i Makeblock Codey Rocky osvojila je Sarah Pašalić, Osnovna škola Sokolje, Sarajevo
3. mjesto i mBot osvojio je Leonardo Lučić, Osnovna škola “Kiseljak”

STARIJA SKUPINA (od 6. do 9. razreda)
1. mjesto i STEMI Hexapod osvojio je Renato Tony Đogić, Osnovna škola " Fadil Bilal" Šumatac,
Velika Kladuša
2. mjesto i Makeblock Airblock osvojio Adnan Muradbegović, Osnovna škola "Safvet-beg
Bašagić", Sarajevo
3. mjesto i mBot Starter robot kit osvojio/la je Luka Grgić, Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić,
Ljubuški

Osim podržavanja mladih robotičara u njihovom natjecanju, svi posjetitelji ovog SPARK događaja su mogli vidjeti štandove naših sponzora, odnosno reformatora školstva - NSofta i SYNCa. Ostali reformatori koji su podržali SPARKreatos državno natjecanje su Studio Joker, Fram žiral, Namex, Leda, BH Futures Foundation, STEMI, Feal, UNIS telekom, Bravo systems, O.Š. Silvija Strahimira Kranjčevića Mostar, Alba i Škutor.

''Iznimno mi je drago što je baš SPARK škola organizator prvog državnog natjecanja u robotici u Bosni i Hercegovini. Ovakvi edukacijski robotići su savršeni za razvijanje mozga, kreativnosti i poboljšanja tehničkih znanja i vještina kod djece, pri čemu sreće i radosti na njihovim licima sigurno ne nedostaje, čemu smo svjedočili na današnjem natjecanju.”, rekla je voditeljica SPARK school, Matea Markić Vučić, nakon uspješno završenog događaja.

Kopirati