Nema labavo

Europski YouTuberi organiziraju se u sindikat i traže transparentnost

Nakon što su se organizirali u neformalnu udrugu, sada stvaraoci sadržaja na YouTubeu pokušavaju do nekih svojih prava doći i putem najvećeg njemačkog sindikata.
Sci-Tech / Tehnologija | 29. 07. 2019. u 19:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na problem manjka transparentnosti u primjeni pravila YouTubea razni se autori video sadržaja već neko vrijeme upozoravaju, a neki od njih poduzimaju i nešto veće akcije kako bi se skrenula pozornost na probleme YouTubera.

Oni, naime, koji žive od reklama ponekad dođu u situaciju da im YouTube bez objašnjenja demonetizira video isječke ili ih uklanja s platforme, dok je proces žalbe na takve postupke kompliciran i dugotrajan.

Organizirani u neformalnu skupinu, YouTuberi su pokrenuli inicijativu FairTube, javlja Bug.hr.

Njome žele od YouTubea dobiti transparentnije upute i pojašnjenja nekih odredbi, postavljanje ljudske službe za korisnike umjesto automatiziranih sustava, stvaranje neovisnog tijela za medijaciju kod sporova, kao i uključivanje autora sadržaja u donošenje najvažnijih odluka koje se tiču upravljanja YouTubeom.

Vođa ovog pokreta, njemački Youtuber Jörg Sprave, uz pomoć odvjetnika i stručnjaka zahtjeve je pojasnio u svojem videu.

Neovisni europski YouTuberi dobili su i podršku najvećeg njemačkog sindikata IG Metall, koji osim industrijskih radnika okuplja i one iz područja električkog inženjerstva, IT-ja i drugih grana gospodarstva.

Sada, osnaženi ovim sindikatom, autori s YouTubea žele provjeriti jesu li prakse koje Googleov servis prakticira u Europskoj uniji u skladu s ovdašnjim propisima, tj. ima li smisla YouTubere tretirati kao zaposlenike ove kompanije. Isto tako žele povećati transparentnost na relaciji platforma-kreatori.

YouTubeu su dali rok do 23. kolovoza da odgovori na njihove zahtjeve, a u suprotnom će pokrenuti pravne procedure.

Kopirati
Drag cursor here to close