Nema više kako hoćeš

Europski parlament donio propise o proizvodnji i korištenju dronova

Zastupnici u Europskom parlamentu danas su prihvatili nove principe prema kojima bi se trebali prilagoditi europski propisi za sigurno korištenje dronova.
Sci-Tech / Tehnologija | 13. 06. 2018. u 10:41 Bljesak.info
Kopirati

Danas je u Europskom parlamentu potvrđen dogovor između tog tijela i Europske komisije iz studenog prošle godine, a kojim se uspostavljaju zajednički europski principi za bespilotne letjelice i njihove operatere (pilote).

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova bi pravila na razini EU trebala osigurati sigurno korištenje dronova, te tržišne uvjete u kojima proizvođači povezanih tehnologija mogu nastaviti razvijati svoje proizvode i usluge.

Europska regulativa na prvo će mjesto staviti sigurnost, odnosno potrebu da se ovakve letjelice izrađuju na način koji je siguran za ljude, ističe se na web stranici Europskog parlamenta.

Tako će, primjerice, veće letjelice morati biti opremljene tehnologijom za autonomno slijetanje u slučaju da operater nad njima izgubi nadzor, te će morati imati ugrađene sustave za izbjegavanje sudara.

Od vlasnika većih dronova tražit će se i njihovo registriranje, a u nekim će slučajevima piloti morati prolaziti i trening sigurnog upravljanja letjelicama.

U Europskom parlamentu sada su prihvaćeni ovi principi, a na temelju njih će Europska komisija izraditi prijedlog novih propisa koji će se primjenjivati na razini cijele EU. U novoj će zakonskoj regulativi stajati detalji o tome koje veličine dronova će podlijegati kojim pravilima, koja će im biti najviša dopuštena visina leta i tome slično.

Sve ovo čini se kako bi se europsko tržište pojednostavilo i unificiralo, kako za vlasnike tako i za proizvođače komercijalnih dronova.

Do sada su, naime, letjelice lakše od 150 kilograma potpadale pod nacionalna zakonodavstva što je stvaralo probleme proizvođačima i pred njih postavljalo niz različitih zahtjeva, što nije u skladu s politikom jedinstvenog europskog tržišta.

Kopirati