Zakuhava se...

Europa prijeti uvođenjem digitalnog poreza bez dogovora s Amerikom

Nakon što su se Amerikanci povukli iz pregovora oko uvođenja digitalnog poreza koji bi ponajviše pogodio kompanije poput Googlea, Facebooka i Amazona, iz EU najavljuju da bi mogli uvesti porez i bez dogovora.
Sci-Tech / Tehnologija | 19. 06. 2020. u 17:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nitko ne može prihvatiti da digitalni divovi ostvaruju profit od svojih 450 milijuna europskih klijenata, a da ne plaćaju porez u tim zemljama, komentirao je situaciju oko donošenja digitalnog poreza francuski ministar gospodarstva i financija Bruno Le Maire. Naime, dok Europska unija i druge države traže rješenje za donošenje pravednog korporativnog poreza u digitalnom dobu, sredinom ovog tjedna iz SAD-a su najavili da se povlače iz razgovora o donošenju takvog poreza.

U razgovore oko velikih globalnih poreznih promjena koje je pokrenula Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), a koji bi bili prilagođeni digitalnom dobu uključeno je skoro 140 zemalja.

Amerikanci smatraju da dosadašnji razgovori ne pokazuju napredak, dok Francuzi taj njihov potez smatraju provokacijom te kažu da neće odustati od donošenja digitalnog poreza.

S takvim bi porezom najviše bile zahvaćene upravo američke kompanije, odnosno divovi Silicijske doline koji ostvaruju milijarde dolara prihoda od svog poslovanja diljem svijeta, ali ne plaćaju adekvatan porez, smatraju u EU.

Stav Le Maire je da bi Francuska trebala uvesti porez na digitalne usluge ove godine, bez obzira na to hoće li Amerikanci nastaviti pregovore ili ne, no takav bi potez mogao uzrokovati lančanu reakciju poreza i pokrenuti novi trgovinski rat.

Naime, iz Washingtona su najavili da bi kao odgovor na digitalni porez mogli nametnuti carinske tarife na francuski šampanjac, torbe i druge proizvode.

Slično razmišljaju i druge zemlje unutar Unije tako da postoji mogućnost, objavili su na Reutersu, da EU do kraja godine uvede poreze na digitalne usluge kompanija poput Amazona, Googlea i Facebooka i bez globalnog dogovora.

Ipak, Njemačka želi vratiti Amerikance za pregovarački stol te su jučer iz ministarstva financija objavili kako će nastavit naporno raditi na pronalaženju rješenja koje će adekvatno riješiti porezne izazove digitalizacije i omogućiti pošteno oporezivanje. “Kao u svakom procesu pregovaranja, postoje točke koje se moraju riješiti zajedničkim dogovorom. Upravo na tome radimo”, naglasili su iz ministarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close