Dassault Aviation i Airbus

Europa krenula u razvoj nove generacije borbenog aviona kako bi se mogla sama braniti

Dassault Aviation i Airbus zajedno će razviti avion koji bi trebao biti operativan 2040. te s vremenom zamijeniti Dassaultov avion Rafale i njemački Eurofighter
Sci-Tech / Tehnologija | 20. 02. 2020. u 21:30 Balkans Aljazeera
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pariz i Berlin potpisali su 150 milijuna eura vrijedan ugovor o razvoju prototipa nove generacije borbenog aviona, projekt koji se smatra vrlo važnim za Europu kako bi se mogla sama braniti, a ne oslanjati se na saveznike.

Dassault Aviation i Airbus zajedno će razviti avion koji bi trebao biti operativan 2040. te s vremenom zamijeniti Dassaultov avion Rafale i njemački Eurofighter, prenosi Hina.

"Ovo je vrlo ambiciozan projekt Francuske, Njemačke i Španjolske, koja se pridružila", rekla je francuska ministrica obrane Florence Parly novinarima nakon potpisivanja sporazuma s kolegama iz te dvije zemlje.

"Omogućit će našim zemljama da se suoče s prijetnjama i izazovima u drugoj polovici 21. stoljeća i ilustrira našu volju i ambiciju za europsku obranu."

Njemački parlament prošli je tjedan odobrio financiranje projekta.

Španjolska sudjeluje u početnoj fazi, a formalno će se pridružiti projektu kasnije ove godine te uložiti gotovo 50 milijuna eura.

Za razvoj aviona bit će potrebno gotovo četiri milijarde eura dok ne bude dovršen 2026.

Proizvodnja bi trebala početi 2040.

Dassault i Airbus izgradit će avion, Safran i MTU Aero Engines razvit će motor, Airbus i MBDA radit će na dronovima koji će pratiti avion, a Airbus i Thales SA zaduženi su za digitalne aspekte projekta.

Projektu će konkurirati Velika Britanija, koja je 2018. pokrenula vlastite planove za razvoj novog borbenog aviona Tempest.

Francuski dužnosnici rekli su da se nadaju da će se dva projekta na kraju objediniti.

Kopirati
Drag cursor here to close