Velik iznos

EU ulaže 9,2 milijarde eura u digitalne tehnologije

Dio proračuna bit će izdvojen za poticanje korištenja novih tehnologija za mala i srednja poduzeća te javnu upravu, dok će dio biti izdvojen za strateški važna područja kao što su superračunala, umjetna inteligencija i računalna sigurnost.
Sci-Tech / Tehnologija | 18. 04. 2019. u 15:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: EU Parlament / EU ulaže 9,2 milijarde eura u digitalne tehnologije

Računalstvo visokih performansi, umjetna inteligencija, računalna sigurnost i digitalne vještine područja su o kojima je Europski parlament glasao za financiranje projekata za razdoblje 2021.-2027. godine.

Digitalna Europa novi je program financiranja vrijedan 9,2 milijarde eura kojemu je cilj osigurati da svi Europljani imaju vještine i infrastrukturu potrebnu kako bi mogli u privatnom i poslovnom životu odgovoriti na ključne digitalne izazove.

Program je dio strategije za daljnji razvoj tehnoloških potencijala zajedničkog digitalnog tržišta, koji bi, prema procjenama, mogao gospodarstvu doprinijeti s četiri milijuna radnih mjesta i 415 milijardi eura prihoda godišnje, istovremeno jačajući europsku konkurentnost na međunarodnom tržištu, javlja Bug.hr.

''Europski tehnološki sektor dugi niz godina zaostaje za stranim zemljama kao što su SAD i Kina. Trebamo zamjenički pristup na razini Unije i ambiciozna ulaganja kako bi zatvorili razliku između sve veće potražnje za najnovijim tehnologijama i ponude u Europi“, rekla je izvjestiteljica Angelika Mlinar (ALDE, Austrija).

Dio proračuna, primjerice, bit će izdvojen za poticanje korištenja novih tehnologija za mala i srednja poduzeća te javnu upravu, dok će dio biti izdvojen za strateški važna područja kao što su superračunala, umjetna inteligencija i računalna sigurnost.

''Možemo računati na europsku izvrsnost u istraživanju i inovacijama, ali našim poduzećima, naročito malim i srednjim, još uvijek je teško pristupiti i iskoristiti nova rješenja. Ovaj je program osmišljen kako bi riješili taj nizak stupanj prihvaćanja novih tehnologija. Na putu smo da isporučimo jedan od najviše obećavajućih i najpotrebnijih fondova za europsku budućnost“, zaključila je Mlinar.

 

Pet područja u programu Digitalna Europa

2,7 mlrd. eura za superračunalstvo

2,5 mlrd. eura za umjetnu inteligenciju

2 mlrd. eura za računalnu sigurnost

700 mil. eura za digitalne vještine

1,3 mlrd. eura za široku uporabu digitalnih tehnologija

Kopirati
Drag cursor here to close