I zbog frekvencije

Električni satovi u cijeloj Europi kasne zbog Srbije i Kosova

Posljednjih tjedana kasni vam električna budilica ili sat? Nemojte ih bacati u smeće, nije do njih nego do električne mreže i – Srbije i Kosova-
Sci-Tech / Tehnologija | 08. 03. 2018. u 10:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski politički spor s Kosovom uzrokovao je kašnjenja električnih satova diljem Europe.

Iako ova tvrdnja zvuči pomalo apsurdno, istinita je. Kako javljaju europski mediji spor Srbije i Kosova oko elektroenergetske mreže uzrokovao je rupu u snabdjevaniju električnom energijom koja bi trebala dolaziti s tog dijela kontinenta, izvijestila je europska Udruga strujnih mreža ENTSO-E.

U europsku mrežu, naime, zbog navedenih političkih problema pristiže manje struje – govori se o 113 GWh koji su nedostajali od sredine siječnja – pa je došlo i do promjene frekvencije električne energije koju potrošači dobivaju u gotovo cijeloj Europi.

Umjesto standardnih 50 Hz, od sredine siječnja u mreži teče struja frekvencije 49,996 Hz, što nema gotovo nikakvog utjecaja na funkcioniranje električnih uređaja – osim kada je riječ o satovima, javlja Bug.hr.

Satovi izravno priključeni na struju, poput onih na pećnicama, budilicama, i sličnih, nemaju svoj interni kvarcni kristal koji im daje takt, već takt preuzimaju iz elektroenergetske mreže.

Drugim riječima, oni sekundu računaju kao 50 titraja u sekundi koji su, ili bi barem trebali biti, pouzdano konstantni. Međutim, kada iz utičnice do sada dolazi nešto manja frekvencija kao u ovom slučaju, satovima vrijeme teče sporije pa isti – kasne sve više i više.

Energetske kompanije obično reagiraju na sve oscilacije u frekvenciji struje u mreži i "peglaju" ih po potrebi. No, kod posljednjih događanja na Kosovu događa se da se na njihovom području troši više struje nego se proizvodi, dok Srbija po tom pitanju, iako bi trebala, ništa ne poduzima.

Na području Srbije, Crne Gore i Makedonije stoga nema ravnoteže u strujnoj mreži, a to znači da se na duže vrijeme padovi u toj zoni izjednačavaju strujom iz europske mreže.

ENTSO-E radi na tome da se pronađe zemlja koja bi nadoknadila ovako nastali nedostatak električne energije, a istupili su i prema EU i zemljama članicama od kojih traže da politički "pritisnu" Srbiju i Kosovo da izglade situaciju.

Dok se to ne dogodi, svi ćemo morati pripaziti na kašnjenje digitalnih satova i ponekad ih ručno "potjerati naprijed".

Kopirati
Drag cursor here to close