Zaštita privatnosti

Edward Snowden izdao aplikaciju za sigurnost doma

Poznati borac za zaštitu od prisluškivanja i općenito internetske slobode objavio je mobilnu aplikaciju Haven koja nadzire zbivanja u vašem domu.
Sci-Tech / Tehnologija | 23. 12. 2017. u 17:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Edward Snowden, poznati američki zviždač i borac za pravo na privatnost i slobodu izražavanja, nalazi se i dalje u Rusiji u egzilu, no tamo nije besposlen.

Osim što je vrlo aktivan po pitanju problema prisluškivanja komunikacija i često se o tome javno oglašava, sada je izdao i svoju prvu mobilnu aplikaciju.

Za sada dostupna samo u Android verziji, aplikacija Haven trebala bi poslužiti u povećanju fizičke sigurnosti doma onih koji je instaliraju. Haven je zamišljen da se instalira na neki, obično stariji ili jeftiniji, uređaj koji inače nije u upotrebi, piše Bug.hr.

Aplikacija tada koristi sve dostupne senzore uređaja, te mikrofon i kameru, kako bi pratila zbivanja u okolini mobitela. Svaku aktivnost koju zabilježi, u vidu zvuka, slike, promjene osvjetljenja ili pokreta, Haven šalje izravno na mobitel korisnika – kako bi ovaj bio siguran da mu nitko neovlašteno ne ulazi u dom, sobu, ured i slično.

Svi se podaci od nadzornog uređaja do korisnikovog primarnog mobitela šalju aplikacijom Signal, kojoj sam Snowden najviše vjeruje kad je riječ o end-to-end enkripciji.

Dodatno, napredni korisnici mogu aplikaciji Haven pristupati i preko Tor mreže kako bi i ta komunikacija bila što manje vidljiva bilo kome tko bi je htio presresti.

Najveća prednost ove aplikacije trebala bi biti nadzor nad ostalim uređajima u domu, kako bi se osiguralo da ljudi s fizičkim pristupom istima na njih ne instaliraju neki malware za praćenje aktivnosti, ili neki drugi zloćudni program.

Snowden je ponudio svima zainteresiranima da dođu i do čistog programskog koda ove aplikacije (besplatno i open source), koja se za sada može instalirati samo na Androide.

Primati poruke nadzora moguće je i na iPhone, a prikupe li se dovoljna sredstva od donacija u planu je i izrada iOS aplikacije koja bi i stari iPhone mogla pretvoriti u nadzorni sustav.

Kopirati
Drag cursor here to close