Edukacija sudaca i tužitelja

Informacijske tehnologije postaju sredstva za vrbovanje

Uloga informacijskih tehnologija u trgovini ljudima, u fokusu obuke Misije OSCE-a
Sci-Tech / Tehnologija | 19. 10. 2017. u 18:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvodnevna obuka o ulozi i korištenju informacijskih tehnologija u trgovini ljudima, koja je okupila više od 20 sudaca i tužitelja, završena je danas u Konjicu u organizaciji Misije OSCE-a u BiH, centra za edukaciju sudaca i tužitelja FBiH i RS-a i Međunarodnog centra za razvoj migracijske politike.

''U globaliziranom svijetu, informacijske tehnologije postaju sredstva koja se koriste za vrbovanje, kontroliranje i iskorištavanje žrtava, te kao kanal za transakcije između trgovaca ljudima'', rekla je zamjenica šefa Odjela za ljudsku dimenziju Misije OSCE-a u BiH Jasna Dobričik.

Stoga je, dodala je ona, neophodno da službenici pravosudnih organa budu informirani o tome na koji način informacijske tehnologije omogućavaju trgovinu ljudima, kako bi na bolji način reagiralii na tu pošast suvremenog svijeta.


Međunarodni centar za razvoj migracijske politike (ICMPD) je, u okviru projekta "Borba protiv trgovine ljudima i organiziranog kriminala", radio na procjeni nacionalnog referalnog mehanizma.

''Jedno od naših ključnih zapažanja je nedostatak razumijevanja aktera po pitanju elemenata kraznenog djela trgovine ljudima, što je za posljedicu imalo i nizak stupanj identifikacije žrtava, odnosno sustava pružanja podrške žrtvama trgovine ljudima'', rekla je predstavnica ICMPD-a Lejla Kablar Sarajlić.

Tužiteljica u Brčko Distriktu BiH i članica Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima u BiH Sadika Fatić je naglasila važnost ovakve vrste specijaliziranih obuka.

''Očekujem da što širi krug profesionalne zajednice proširi svoje znanje iz ove oblasti kako bi se prepoznali elementi ovog složenog kraznenog djela i indikatori, te kako bi ta borba bila uspješnija. Pogotovo da se educiraju suci koji trebaju stvarati praksu u borbi protiv trgovine ljudima'', zaključila je.

Ova obuka je uključila pregled međunarodnih pravnih odredbi u vezi s trgovinom ljudima i relevantnu sudsku praksu Europskog suda za ljudska prava, što je od velike važnosti za BiH, pošto prava i slobode utvrđene Europskom konvencijom za ljudska prava imaju prioritet nad svim drugim zakonima u BiH'', priopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close