Moguće je

Dugotrajna silikonska maska za lice koju možete sterilizirati i u pećnici

Stručnjaci s američkog sveučilišta MIT predstavili su koncept prozirne maske za lice koja se može dezinficirati na bilo koji način i ponovno koristiti, a ne skriva lice dok vas štiti od virusa.
Sci-Tech / Tehnologija | 20. 07. 2020. u 13:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pandemija koronavirusa ubrzala je aktivnosti u području inovacija kad je riječ o zaštitnoj opremi. Već smo vidjeli da ljudi zaštitne maske za lice sami ispisuju na 3D printerima, šivaju u kućnoj radinosti, te da se na crowdfunding platformama pojavljuju inovativna rješenja koja kao da predviđaju da bi nam maske mogle postati dio svakodnevice.

U razvoj "prijateljskih" maski od prozirnog materijala, a koje imaju izvrsna tehnička svojstva, uključili su se i stručnjaci s američkog sveučilišta MIT. Oni su predstavili masku načinjenu od injekcijskim prešanjem oblikovanog silikona, i to onoga kakav se koristi, primjerice, u podlogama za pečenje kolača, javlja Bug.

To znači da je materijal otporan na savijanje, habanje, ali i visoke temperature i razne kemikalije. Samim time ovu masku moći ćete koristiti velik broj puta, a između korištenja moći ćete je dezinficirati kako god poželite. Bilo da je uronite u izbjeljivač ili izopropanol, izložite parnom dezinfekcijskom uređaju ili jednostavno stavite u pećnicu – maska će sve to izdržati i bit će spremna za ponovno sigurno korištenje, javlja Bug.

Dodatnu prednost kod ovog rješenja predstavlja i njezina razmjerno jeftina masovna proizvodnja, te činjenica da se za filtriranje zraka koristi maleni izmjenjivi N95 filter, za koji je potrebno značajno manje polipropilenske tkanine nego kada se od nje izrađuje cijela N95 maska.

Sa standardnom maskom razine zaštite N95 ova silikonska dijeli oblik, koji je osmislila kompanija 3M. Stoga ova prozirna maska vrlo dobro nasjeda na većinu ljudskih lica – u testiranju na MIT-u kod 20 od 20 ispitanika prošla je test sigurnog prianjanja, te je pokazano kako niti kod raznih pokreta glave ne pušta k ustima i nosu viruse, dok omogućava lako disanje.

Na MIT-u je već u tijeku i razvoj druge verzije, još udobnije i izdržljivije N95 silikonske maske, kao i dodatna testiranja potrebna da ovo rješenje dobije certifikat FDA i bude pušteno na tržište.

Kopirati
Drag cursor here to close