Pametno

Država osobe u izolaciji provjerava selfijem

Kazna za sve one koji prekrše odredbe samoizolacije u Poljskoj iznosi 500 zlota, odnosno oko 200 KM.
Sci-Tech / Tehnologija | 24. 03. 2020. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljska se na veoma zanimljiv način odlučila boriti protiv nepoštivanja samoizolacije i karantene. Napravili su aplikaciju koja pacijente koji su pozitivni na koronavirus i određena im je samoizolacija jednostavno tjera da ostanu u svojim domovima.

Dok su se neke druge zemlje odlučile na geolociranje pacijenata, u Poljskoj su se odlučili pacijente pratiti pomoću – selfija.

Aplikacija "Kwarantanna domowa" (Kućna karantena), namijenjena je prije svega onima kojima je određena obvezna 14-dnevna samoizolacija nakon povratka iz inozemstva, javlja Zimo.

Pacijenti instaliraju aplikaciju na svoj pametni telefon i registriraju se selfijem. Svako toliko aplikacija ih zatraži da naprave novi selfi, ali s uključenim podacima o geolokaciji. Ako propuste napraviti što aplikacija od njih traži, u roku od 20 minuta alarmira se policija.

Ljudi u karanteni imaju izbor – ili će ih svako toliko posjetiti policija ili će preuzeti aplikaciju, pojasnio je poljski ministar digitalizacije Marek Zagorski te dodao kako će pacijenti morati napraviti jednu ili više fotografija dnevno.

Kazna za sve one koji prekrše odredbe samoizolacije u Poljskoj iznosi 500 zlota, odnosno oko 820 kuna.

No aplikacija ne služi samo u represivne mjere, već se preko nje mogu i kontaktirati druge službe koje im mogu pomoći tijekom boravka u karanteni, kao što su službe socijalne skrbi odnosno službe koje će im donijeti osnovne namirnice.

Kopirati
Drag cursor here to close