Okrugli stol na Jahorini

Društvene mreže su kanali za širenje govora mržnje

Na Jahorini završen okrugli sto o govoru mržnje u medijima
Sci-Tech / Tehnologija | 09. 12. 2018. u 16:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Fena/Adriana Domazet / Okrugli stol o govoru mržnje u medijima

U okviru projekta “Mediji protiv govora mržnje”, na Jahorini je danas završen okrugli stol pod nazivom “Mediji i govor mržnje”.
Ovaj projekt organiziralo je Društvo novinara Bosne i Hercegovine, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, te Vijeća ministara BiH.

Kako je rekao generalni tajnik društva Fedžad Forto, istraživači Društva novinara BiH su u periodu izborne kampanje za Opće izbore 2018. godine pratili sadržaje u medijima koji ukazuju na govor mržnje, a dio rezultata i analize monitoringa, kao i teorijskih i praktičnih uvida i preporuka koje su istraživači uradili u suradnji s nekoliko univerzitetskih profesora iz Sarajeva, Banja Luke i Mostara, prezentirani su na okruglom stolu.

Na početku skupa definiran je pojam „govor mržnje“, te istaknuto da se radi o ciljanom stvaranju prezira, stvaranju negativnih stereotipa, poticanju neprijateljstva, upućivanju prijetnji.

Mediji u BiH , kazao je prof. Slavo Kukić, često su pošiljatelji političkih poruka nabijenih porukama mržnje, a svakodnevne političke tribine su često mjesto s kojeg se upućuju poruke govora mržnje.

''Posebna su tema društvene mreže koje su kanali za širenje govora mržnje'', istaknuo je prof.Kukić, te naglasio da bi govor mržnje trebalo tretirati kao kazneno djelo i sudski procesuirati.

Forto je na kraju okruglog stola istaknuo da je ovaj skup, kao i projekt protiv govora mržnje u cjelini podržao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Sudionici skupa na Jahorini su novinari iz različitih elektronskih i tiskanih medija, predstavnici udruga i organizacija civilnog društva, akademskog i nastavnog osoblja, kao i nadležnih vladinih institucija.

Kopirati
Drag cursor here to close