Dug 6.600 kilometara

Dovršen Microsoftov i Facebookov transatlantski kabel Marea

Sci-Tech / Tehnologija | 23. 09. 2017. u 14:28 D.L.
Kopirati

Nakon manje od dvije godine razvoja dovršen je zajednički projekt Microsofta, Facebooka i tvrtke Telxius, koji je uključivao izgradnju i polaganje podvodnog transatlantskog kabela.

Cijeli projekt pod imenom Marea najavljen je u svibnju prošle godine i uključuje kabel koji povezuje grad Bilbao u Španjolskoj i grad Virginia Beach u SAD-u duž rute dugačke 6.600 kilometara.

Polaganje kabela započelo je prije pet mjeseci, a kabeli su u blizini Bilbaoa postavljeni tijekom srpnja. U četvrtak, Microsoft je objavio kako je posao polaganja kabela završen te je uključivao polaganje kabela na prosječnim dubinama od gotovo 3,3 kilometara i različite probleme kao što su koraljni grebeni i aktivni vulkani. Novi kabel će biti u potpunosti funkcionalan početkom iduće godine, piše Bug.hr.

Osim kratkog vremena u kojem je izveden projekt Marea se ističe i po činjenici da će omogućiti brzine i do 160 terabita u sekundi. Tu vrijedi istaknuti i podatak kako promet putem kabela u Atlantiku već sada za 55% premašuje promet između američkog kontinenta te Azije i za 40% promet između Sjeverne i Južne Amerike.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.