Stranci u kući

Dostavljači će ulaziti u kuće dok ste na poslu i ostavljati pakete

Amazon želi poboljšati dostavu paketa i smanjiti njihove krađe, razmišlja o kućnim dostavama dok nitko nije kod kuće te o dostavama u prtljažnike automobila.
Sci-Tech / Tehnologija | 12. 10. 2017. u 11:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amazon želi dodatno ubrzati dostavljanje paketa korisnicima te trenutno razmišljaju o dva inovativna, ali pomalo kontroverzna rješenja koja bi omogućila dostavljačima pristup u praznu kuću, odnosno u automobile osoba koje su naručile proizvode putem njihove stranice.

Prema izvorima koji žele ostati anonimni, Amazon radi na razvoju pametnog kućnog zvona koji bi dostavljačima omogućio jednokratan pristup u kuće kako bi ostavili pakete koji su naručeni.

S ovim novitetima Amazon želi riješiti jedan od velikih problema s dostavama, a to je ostavljanje naručenih paketa ispred vrata osoba koje su naručile pakete – osim što su nekada njihovi (vrijedni) proizvodi oštećeni ili uništeni zbog lošeg vremena, u porastu je i broj krađa takvih paketa, piše Bug.hr.

Također, Amazon želi smanjiti i broj izgubljenih paketa zbog kojih gube velike novce. Iako nema službenih informacija o broju izgubljenih paketa, neke procjene kažu kako je samo prošle godine u SAD-u ukradeno čak 11 milijuna paketa, a više od 30 posto osoba u ovoj zemlji imalo je probleme s krađom paketa naručenih preko interneta.

Trenutno nema nekih konkretnijih informacija o načinu na koji Amazon namjerava primijeniti nove načine dostave, no za dostavu u prtljažnike automobila navodno trenutno pregovaraju s kompanijom Phrame – oni proizvode pametne okvire za registarske tablice s takozvanom sigurnom kutijom u koju se pohrani ključ automobila i koja je povezana s pametnim telefonom putem aplikacije.

Vlasnik automobila putem telefona, odnosno aplikacije dostavljačima će omogućiti pristup toj kutiji i ključevima kako bi mogli otvoriti prtljažnik i staviti paket u njega. Iz kompanije kažu kako je njihov sustav pažljivo dizajniran za sprječavanje krađe tako da nitko osim vlasnika i osoba kojima vlasnik dopusti pristup putem aplikacije ne može otvoriti kutiju i uzeti ključeve, a u slučaju nasilnog pokušaja skidanja kutije vlasnik će odmah dobiti obavijest putem pametnog telefona te onda može nazvati 911 ili aktivirati zvučni alarm.

Što se kućnih dostava tiče, Amazon će vjerojatno koristiti tehnologiju koja uključuje jednokratni kod za otvaranje vrata, kao i, naravno, sigurnosne kamere koje će pratiti što dostavljači rade.

Što vi mislite o ovakvim načinima dostave – biste li pustili dostavljače/strance u svoje domove i automobile ili biste ipak, kao i sada, ako niste kod kuće, nakon posla otišli na poštu, čekali u redu i preuzeli paket?

Kopirati
Drag cursor here to close