Revolucionarno?

Dolaze pametne leće za proširenu stvarnost

Za bilo koga drugoga, taj je ekran nevidljiv, a korisniku pruža uvid u gomilu informacija.
Sci-Tech / Tehnologija | 18. 01. 2020. u 22:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako su vam pametni telefoni, zbog svoje veličine, već dojadili i rado biste nastavili koristiti te "pametne značajke", ali oslobodili ruke, možda je pravi odgovor "pametne leće".

Koncept "pametnih leća" koje bi izravno u naše oči donijele sve pametne značajke s naših telefona, a istovremeno i ispravile nedostatke našeg vida, nije ništa novo. Čak se i Google igrao s takvom idejom.

No, Mojo Vision uspio je razviti leće koje, ne samo da su pametne, već i omogućuju nositelju da lako uskoči u svijet proširene stvarnosti, piše Zimo.

Najveći problem takvih leća činjenica je da podaci iz proširene stvarnosti ulaze u vidno polje korisnika, u trenutku kad on vozi, hoda ili radi nešto drugo. U Mojou su taj problem riješili dodavanjem sloja koji podatke iz proširene stvarnosti prikazuje veoma sitnima. Tako bi u budućnosti korisnici mogli, u stvarnom vremenu primati podatke koji bi im koristili, a ne bi ih ometali. Primjerice, možete li zamisliti navigaciju koja samo vama pokazuje kamo trebate ići i to u obliku strelica koje vam se prikazuju u proširenoj stvarnosti?

Na prvi pogled ove kontaktne leće izgledaju kao bilo koje standardne kontaktne leće koje koriste milijuni diljem svijeta. No, u njima se skriva mali ekran, veličine zrna pijeska koji zapravo ima veliku rezoluciju - 70 tisuća piksela.

Za bilo koga drugoga, taj je ekran nevidljiv, a korisniku pruža uvid u gomilu informacija.

Ono što posebno impresionira je činjenica da su kreatori, u običnu leću, uspjeli ugraditi i sićušan procesor, senzore i bateriju koja bi trebala izdržati cijeli dan. Leće bi se, poput bežičnih sušalica, mogle puniti tijekom noći u posebnoj zaštitnoj kutijici.

Verzija Mojo Visiona koja je najbliža tržištu cilja korisnike koji imaju problema s vidom. Tako bi, zahvaljujući proširenoj stvarnosti Mojo leće mogle povećati određeni tekst ili pojačati kontrast, ovisno o tome kakvih problema korisnik ima.

A sad i loša vijest. Iako su u Mojou daleko odmakli što se testiranja tiče, još će im biti potrebno nekoliko godina da prođu sve testove i klinička testiranja kako bi dobili dopuštenje za prodaju tih leća, piše Zimo.

Za sad se čini kao izvrsna ideja i nešto što bi zaista moglo uvesti proširenu stvarnost u naše živote. Naravno, ako cijena i sve ostalo što ide uz to, bude prihvatljiva.

Kopirati
Drag cursor here to close