Dobra ideja

Digitalno groblje Googleovih proizvoda i usluga

Potaknut najnovijim gašenjem mreže Google+, Inboxa, Alloa i Chromecast Audia, jedan je developer sve Googleove ugašene projekte popisao na jednom mjestu.
Sci-Tech / Tehnologija | 27. 03. 2019. u 20:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iskusni web developer iz američkog Minneapolisa, Cody Ogden, izradio je "digitalno groblje" Googleovih proizvoda i usluga.

Na ovaj potez potaknulo ga je nedavno gašenje nekoliko usluga ove kompanije, pa je odlučio na jednom mjestu objediniti sve proizvode i usluge koje je u svojoj 21-godišnjoj povijesti Google pokrenuo i potom napustio.

Za ovako "mladu" kompaniju, popis na stranici Killed by Google je poprilično dug.

Na njemu se našlo 127 usluga, 11 mobilnih aplikacija i 12 hardverskih proizvoda. Sveukupno, dakle, 150 projekata koji više nisu aktivni ili će, poput Google+ mreže i aplikacije Inbox, uskoro prestati postojati, javlja Bug.hr.

Tko se još sjeća društvene mreže Google Buzz, edukacijskog projekta Knol, "revolucionarnog" komunikacijskog alata Google Wave, programa za pregledavanje i uređivanje fotografija Picasa ili AR projekta Tango? Ili možda prvog Google Glassa, Chromecast Audia, ili modularnih mobitela iz projekta Ara? Ovo su samo neki od Googleovih bivših projekata za koje je većina nas čula.

Digitalno groblje uključuje i mnogo opskurnije usluge, API-je, proizvode i aplikacije koje je Google ugasio prije više od 10 godina. Svaki "grob" na sebi ima osnovne informacije i poveznice na dodatne podatke o propalim projektima, na kojima je Google mnogo toga naučio i izgradio slavu i milijarde koje im danas donose neki drugi, uspješniji proizvodi i usluge.

Kopirati
Drag cursor here to close