Nerazvijenost

Digitalizacija u BiH: Niti se dovoljno investira, niti ima podataka

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković kazao je da su, obilazeći kompanije u BiH, došli do zaključka da dosta zaostajemo u određenim digitalnim sustavima
Sci-Tech / Tehnologija | 18. 12. 2018. u 12:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH mora precizno ustanoviti na kojem je stupnju digitalizacije društva kako bi poboljšala trenutni nezavidan položaj - navedeno je na konferenciji "Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva" koja se održava u utorak u Sarajevu. 

Direktor kompanije GlobalGPS Haris Hadžialić rekao je da BiH, ne samo da je nerazvijena jer nije investirala u digitalizaciju nego nema ni preciznih podataka o tome gdje se po tom pitanju nalazi. 

''Iako je dosta investirano i informatizaciju i digitalizaciju još ne postoje formulari institucija koje je moguće popuniti putem interneta, a i banke još uvijek traže preslike dokumenata koje bi one mogle dobiti digitalnim putem'', pojasnio je Hadžialić. 

Pomoćnik ministra komunikacija i prometa BiH Vlatko Drmić istakao je da je to ministarstvo 2017. usvojilo Politiku razvoja informacijskog društva u koju su ugrađene sve smjernice digitalne agende, a finaliziraju i rad na strategiji razvoja širokopojasnog pristupa. 

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković kazao je da su, obilazeći kompanije u BiH, došli do zaključka da dosta zaostajemo u određenim digitalnim sustavima, zbog čega je takve zahtjeve važno uputiti nadležnim tijelima kako bi napravili pravni okvir. 

Konferencija se održava u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH i kompanije GlobalGPS, a predstavlja dio Programa razvoja informacijskog društva BiH s ciljem promocije bosanskohercegovačkog gospodarstva i podrške usklađivanju izvozno orijentiranim kompanijama u približavanju modernim tijekovima poslovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close