Konferencija

Digitalizacija teška 28 milijuna

Zbog opstrukcija se ne može raspisati tender za provođenje druge, odnosno treće faze digitalizacije.
Sci-Tech / Tehnologija | 18. 03. 2019. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''BiH zaostaje za zemljama u okruženju i Europom u razvoju informacijsko-komunikacijske tehnologije ne zbog neznanja i manjka stručnjaka, nego zbog unutarnjih odnosa i politizacije svakog pitanja'', izjavio je danas Saša Dalipagić, zamjenik ministra komunikacije i prometa u Vijeću ministara u tehničkom mandatu.

Dalipagić je novinarima u Sarajevu, nakon otvaranja konferencije "Digitalizacija društva BiH" koju organizira Vanjskotrgovinska komora BiH, rekao kako je u BiH okončana prva faza procesa digitalizacije i da su pokrivena tri glavna centra - Sarajevo, Mostar i Banja Luka, a da su druga i treća faza u pripremi i koštat će 28.000.000 KM.

Foto: PR / Saša Dalipagić, zamjenik ministra komunikacije i prometa u Vijeću ministara

Tvrdi kako se, zbog opstrukcija, ne može raspisati tender za provođenje druge, odnosno treće faze digitalizacije, prenijela je Srna.

''Ne možemo dobiti članove tenderskog povjerenstva od Republike Srpske, a ne želimo to uraditi bez njih, jer će nam se dogoditi, kao u prvoj fazi, da se Federacija BiH pokrila opremom, a Republika Srpska tek nakon šest-sedam godina'', kaže Dalipagić.

Direktor Regulatorne agencije za komunikacije Predrag Kovač tvrdi da je agencija na čijem je čelu, u skladu s politikom Sektora telekomunikacija koju usvaja Vijeća ministara, pripremila neophodnu regulativu koja će u sljedećem razdoblju ubrzati proces digitalizacije cjelokupnog društva u BiH.

''RAK je spreman i nadam se da ćemo biti jedan od faktora koji će pomoći da BiH što je moguće prije uhvati priključak sa svijetom kada je u pitanju ova tehnologija'', rekao je.

Video: Privreda trpi velike posljedice jer ne prati proces digitalizacije

Kovač je podsjetio da je Vijeće ministara u tehničkom mandatu nedavno donijelo odluku po kojoj će licenca za rad na mrežama četvrte generacije biti dodijeljena trojici postojećih operatora u BiH.

''Predviđeno je da u budućnosti, kada su u pitanju telekomunikacije i mobilne komunikacije, sve mreže rade na tehnološki neutralnoj osnovi, što znači da će svi telekom operatori moći bez posebnih odluka primjenjivati sva dostignuća koje imaju i ostale zemlje u cijelom svijetu'', naveo je.

Foto: PR / ''Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva''

Kaže kako bi u BiH, prema procjeni RAK-a, 2025. godina trebala biti godina kada će se ozbiljno pričati o petoj garanciji u mobilnoj telefoniji.

Kovač je napomenuo da je EU postavila pred zemlje članice nešto ranije rokove za pokrivanje dijela teritorije i glavnih gradova država EU mobilnom mrežom pete generacije.

Kopirati
Drag cursor here to close