Haris Hadžialić.

Digitalizacija je nužna u BiH

''Imamo bolje reklame o telekomu u Makedoniji nego o našem, to je paradoksalno, a niko se ne buni. Nemamo odnos prema suverenosti medijskog prostora, moramo naučiti da imamo svoj prostor i da on košta'', poručio je Hadžialić.
Sci-Tech / Tehnologija | 20. 03. 2019. u 12:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Digitalizacija je nužna u BiH

''Suverenost digitalnog prostora jedan je od prioriteta za Bosnu i Hercegovinu u procesu digitalizacije'', smatra ekspert za razvoj informacionog društva Haris Hadžialić.

Ukazao je da korisnici kablovskih televizija u BiH imaju reklame koje se emitiraju iz Beograda, Zagreba i drugih gradova iz okruženja. Kazao je da digitalni medijski prostor mora biti popunjen sadržajima iz BiH te da se mora razgovarati o načinu kako će stvaratelji zarađivati u digitalnom prostoru.

''Imamo bolje reklame o telekomu u Makedoniji nego o našem, to je paradoksalno, a niko se ne buni. Nemamo odnos prema suverenosti medijskog prostora, moramo naučiti da imamo svoj prostor i da on košta'', poručio je Hadžialić.

Naveo je da Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) treba da riješi taj prostor, ali i da se operateri trebaju dogovoriti. 

''Kada govorite o digitalizaciji, ako ne govorite o prikupljanju novaca od digitalizacije od toga nema ništa'', istaknuo je Hadžialić te dodao da kupovina računara nije digitalizacija, nego puno složeniji proces.

Pomaka, kaže, ima. Šanse su otvorene i BiH ima potencijala za digitalizaciju.

Hažialić je, govoreći na jednom od panela trodnevne konferencije o digitalizaciji bh. društva koja u srijedu završava u Sarajevu, kazao da proces digitalizacije nema kraj, kao što nema ni informaciono društvo. 

U okviru panela o digitalizaciji medija stručnjaci su govorili i o digitalizaciji kulturne baštine. Profesorica sa sarajevskog filozofskog fakulteta Senada Dizdar je poručila da je čitava priča o digitalizaciji promjena promišljanja, što je najvažnije i prvi korak.

''Digitalizacija nije digitalizacija dokumenata, to je proces koji obuhvaća komunikaciju, usluge i proizvode'', rekla je Dizdar.

Kazala je da bh. društvo mora biti svjesno da je digitalizacija put u budućnost i da će donijeti veliki broj koristi.

''Ovim procesom, mora se to znati, neće doći do gubitka radnih mjesta, naprotiv'', navela je Dizdar.

 

Kopirati
Drag cursor here to close