Nova pravila

Developeri se pobunili protiv Googleovog plana za zaštitu korisnika Androida

Google će uvesti nova pravila za odobravanje aplikacija - točnije, biti će potrebno dulje da neka aplikacija prođe Googleov verifikacijski proces.
Sci-Tech / Tehnologija | 20. 08. 2019. u 18:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svako toliko pišemo o brojnim zlonamjernim aplikacijama koje su, nekako, prošle Googleovu provjeru, pojavile se u Google Play trgovini i izazvale probleme za milijune korisnika koji su bili uvjereni da ih Google štiti.

Neke od tih aplikaciju su bezopasne i samo prikazuju oglase na ekranu pametnog telefona, dok će druge nanijeti priličnu financijsku štetu šaljući SMS poruke ili jednostavno ukrasti osobne podatke korisnika.

Osim što je veoma teško prepoznati koja je aplikacija zlonamjerna, a koja nije, još ih je teže ukloniti s uređaja. I, naravno, uvijek se Google nađe na udaru nezadovoljnih korisnika koji su instalirali te aplikacije.

Stoga će Google uvesti nova pravila za odobravanje aplikacija - točnije, biti će potrebno dulje da neka aplikacija prođe Googleov verifikacijski proces.

Naravno, ideja da će njihove aplikacije dulje boraviti u "limbu" prije no što se pojave u Google Play trgovini te tako kasnije doći do korisnika, nije dobro sjela developerima. Posebno ih zabrinjava činjenica da zbog dulje provjere ne mogu točno planirati vrijeme lansiranja aplikacije, jer Google ne nudi mogućnost ubrzane provjere.

Najglasniji su oni developeri koji iza sebe već imaju cijeli niz legalnih aplikacija, koji ističu kako bi se njihove aplikacije trebale provjeravati po ubrzanom postupku jer su se dokazali u prošlosti.

Da bi cijeli proces verifikacije mogao biti brži slažu se i u Googleu. Tako je direktor za odnose s developerima, Jacob Lehrbaum, istaknuo kako će provjeriti mogu li se nove aplikacije iskusnih developera brže provjeravati kako bi se smanjilo vrijeme čekanja. No, dok se to ne dogodi, developerima savjetuje da računaju na barem 3 dana za dodatnu provjeru.

Iako developeri njurgaju i bune se zbog nove dulje provjere, ona je prije svega usmjerena na zaštitu korisnik koji te aplikacije u konačnici i koriste. Uostalom, i Apple ima veoma sličan sustav koji funkcionira već godinama.

Kopirati
Drag cursor here to close