Nema više džaba

Sve više medija pregovara s Googleom i Facebookom o plaćanju sadržaja

Predstavnici 29 danskih medijskih kompanija, uključujući državnu radioteleviziju DR, djelomično državno financiran TV2 i većinu vodećih novinskih izdavača, okupit će se u petak na prvom sastanku.
Sci-Tech / Tehnologija | 29. 06. 2021. u 12:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danski mediji odlučili su udružiti snage i zajedno pregovarati s Googleom i Facebookom o plaćanju naknada za sadržaj, u prvom pokušaju medija u Europi da kolektivno od tehnoloških divova traže plaćanje prenesenih vijesti.

Predstavnici 29 danskih medijskih kompanija, uključujući državnu radioteleviziju DR, djelomično državno financiran TV2 i većinu vodećih novinskih izdavača, okupit će se u petak na prvom sastanku.

"Vjerujemo da će kolektivno upravljanje našim pravima iznjedriti najbolju i najpravedniju vrijednost kada su u pitanju tehnološki divovi i njihovo korištenje našeg sadržaja", rekao je izvršni direktor medijske tvrtke JP/Politikens Hus Stig Orskov.

Pregovori s Googleom i Facebookom započet će nakon sastanka u petak, rekao je Orskov, a potom će se možda razgovarati i s drugim tehnološkim tvrtkama, poput Twittera, dodao je.

Kolektivno pregovaranje nadovezuje se na prošlogodišnju promjenu europske direktive o autorskim pravima, koja je natjerala platforme poput Googlea i Facebooka da instaliraju filtere kako korisnici ne bi prenosili sadržaj zaštićen autorskim pravima, poput vijesti.

I Facebook i Google pregovarat će o tome koliko informativnog sadržaja s linka medija smiju objaviti i trebaju li plaćati za objavu sadržaja.

"Taj sadržaj nije kreiran za besplatno korištenje", upozorio je izvršni direktor danske medijske kuće Berlingske Media Anders Krab-Johansen.

"U Kaliforniji su nešto krivo shvatili", dodao je, referirajući se na matičnu bazu američkih tehnoloških divova.

Inicijativa je dijelom nadahnuta glazbenom industrijom, objašnjava čelnik danske medijske kuće, misleći na kolektivne pregovore glazbenika s kompanijama koje nude uslugu streaminga glazbe, poput Spotifya.

Kopirati
Drag cursor here to close